Güncelleme Tarihi:
ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Ankara’nın içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı Barajı’ndaki temizlik çalışmalarını inceledi. Baraj havzalarında yapılan işlemleri ham suyun iyileştirilmesi çalışması olarak nitelendiren Kınacı, Çamlıdere, Kesikköprü ve Çubuk barajlarında ASKİ tarafından ilk kez gerçekleştirilen işlem sonucunda gözle görülen iyileştirmeler sağlandığını, çalışmaların belirli aralıklarla yapılmaya devam edeceğini söyledi. Baraj göllerinin, özel donanımlı tekneden atılan, çevreye ve canlılara zarar vermeyen kimyasallarla temizlediğini belirten Kınacı, şunları söyledi:
KÖTÜ KOKU VE TADIN SEBEBİ YOSUNLAR
“Mavi, yeşil algler(yosunlar) sucul ortamda bulunan fotosentez ile enerji üreten mikroskobik bitkilerdir. Su içerisinde oluşan kötü kokunun ve tat probleminin oluşmasının sebebi büyük çoğunlukla bu canlılardır. Yaptığımız işlemde canlıyı öldürmeden algasid adı verilen planktonları özel kimyasallarla strese sokarak üremesini durduruyoruz. Barajlardaki ham suya bakır sülfat ilave ediyoruz. Göllerdeki ve barajlardaki ham suyun içindeki algleri ve suyun yeşilliğini temizliyoruz. Sonuçta suyun kaynağında berrak bir su elde ediyoruz.”