Balalı çiftçinin Tarım Borsası isteği

Güncelleme Tarihi:

Balalı çiftçinin Tarım Borsası isteği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2017 15:01

Balalı çiftçinin Tarım Borsası isteği

Haberin Devamı

Birol KARAKILIÇ/BALA(Ankara), (DHA)- ANKARA'nın yaklaşık 900 bin dönüm alan üzerinde buğday ve arpa  ekimi yapılan Baâ ilçesinde TMO' Bala Ajans Müdürlüğü'nün  alımı yapmaması, üretici olan çiftçileri tüccara yöneltirken, sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Daha önce 1 TL'den satışı yapılan Buğday'ın ithal edileceği haberleri üzerine fiyatın 80-83 kuruşa düşürmesi, zor durumda olan çiftçiyi sıkıntıya soktu. Girdi maliyetinden yakınan çiftçiler, mazot desteği ile gübre sübvansiyonu konusunda bakan Ahmet Eşref Fakıbaba'dan destek beklerken, Tarım Borsası isteğinde bulunuyorlar.
Yaklaşık 5 bin çiftçinin bulunduğu Bala'da 500 bin dönümlük alanda Buğday, 400 bin dönümlük alanda ise Arpa ekimi yapılıyor. Balâ Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Gürbüz, yaklaşık 5 bin civarında çiftçinin bulunduğu ilçe genelinde 900 Bin dönüme yakın bir alanda üretim yapıldığını söyledi. Gürbüz, "Arpa ekim alan payı olarak 400 bin dönüme yakın olup, diğer kalan kısmı ise Buğday ekim alanı olarak üretim gerçekleştirilmektedir. Arpa üretimi açısından dönüm bazında 300-350 kilo, buğdayda ise 250 kilo verim alınmaktadır. Bu, şu anlama gelmektedir; Balâ çiftçisi yıllık 2 milyon tona yakın bir üretim ile ekonomiye katkı sağlamaktadır. TMO Balâ Ajans Müdürlüğü, üretici çiftçimizden Arpa alımı yapmamaktadır çiftçimiz zorunlu olarak tahıl alımı yapan özel şahışlara yönelmektetir. Durum böyle olunca da tüccar isteği fiyatlardan ürünü çiftçiden almaktadır" dedi.
BAKAN FAKIBABA'DAN DUYARLILIK BEKLİYORUZ
Gürbüz, arpa satış fiyatlarının 80-83 kuruş  arasında değişmesi sonucu çiftçinin zor durumda kaldığını söyledi. Gürbüz, "Buğday satışı fiyatlar açıklanmadan önce 1 TL idi. buğday satışı yapılmaktaydı ancak TMO alım yapmaya başlaması ve yurt dışından buğday ithalatı yapılacağı haberleri ile birlikte Buğday fiyatları otomatik olarak 85 kuruşa kadar geriledi. Girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çifti çıkıntılı ve mağdur durumda. Bu nedenle çiftçimiz ciddi borçlanma içerisinde bulunmaktadır. Bizler çiftçiler ve onların temsilci odaları olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Ahmet Eşref Fakıbaba'nın bu konuda daha duyarlı olacağına inanarak, mazot desteği ile birlikte gübre sübvansiyonu konusunu dikkate alacağına inanıyoruz. Çiftçimizin bizden istekleri, indirimli mazotun kendilerine de verilmesini istiyorlar" dedi. 
TARIM BORSASI İSTEĞİ
Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Gürbüz., Balâ'nın geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, çiftçinin bu tür durumlara maruz kalmamaları için 'Tarım Borsası' kurulmasını istiyor. Gürbüz, çiftçinin ürününü zarar etmeden iyi fiyatlara satabilmeleri için yıllık ortalama 2 milyon ton üretim yapan Balânın böyle bir borsaya ihtiyaçlarının bulunduğunu açıkladı. Hayvancılığın da canlandırılması için devletten üretim yönünde destek isteyen Gürbüz, "Biz tüketen bir toplum yerine üreten bir toplum olarak Balâlı çiftçiler adına 2023'e güçlü, rekabet edebilir, yüksek verim ve kalite ile yarışmak istiyoruz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!