Güncelleme Tarihi:
Balâ’da 750 bin dönümlük alana ekilen; arpa, buğday, çavdar, yulaf, kimyon, ay çekirdeği gibi ürünler arasından arpanın hasadına başlandı. Balâ Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Gürbüz, yıl içerisinde gerçekleşen düzenli yağış nedeniye ciddi bir verim artışı olduğunu söyledi. Tüm ürünlerin hasadının 2 ay süreceğini belirten Gürbüs şunları söyledi:
"Balâ’da ağırlıklı olarak arpa ve buğday ekimi yapılıyor. Son yıllarda aspir ekimi de arttı. Rekolte bir hayli yüksek. Arpada kurak yıllarda alınan 200 kilogramlık verim bu yıl 400 ile 450 kilograma ulaştı. Yağışların bol ve düzenli olması bunda etkili oldu.
TMO ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR
Aynı zamanda dane kaybını önlemek için sıkı denetim uyguluyoruz. Biçerdöverler, eğitimli sürücüler tarafından kullanılıyor. Hasat sürecinde biçerdöverler kontrol edilmezse üreticinin bir yıl boyunca harcadığ emek, döktüğü alın teri boşa gidiyor. Öte yandan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Balâ Ajans Müdürlüğü henüz ürün alımına başlamadı. Alım gerçekleşmemesi çiftçileri mağdur ediyoruz. Sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz.”
ART ARDA YANGINDA SABOTAJ İDDİASI
Balâ’ya bağlı Köşker, Suyugüzel, Hacıbekir ve Kesikköprü mahallelerindeki 4 ayrı buğday tarlasında 15’er dakika araçyla çıkan yangınlar, sabotaj iddialarını gündeme getirdi. Alevlere teslim olan yaklaşık 250 dönüm ekili alan külö döndü. Suyugüzel Mahallesi Muhtarı Haydar Eroğlu, “Yangın erken fark edildi, itfaiye gelmeden önce ilk müdahaleyi köylüler gerçekleştirdi. Dört ayrı yangının kısa zaman aralıkları ile art arda çıkmış olması, alevlerin yol kenarından değil de ekili alanın yaklaşık 40-50 metre içerisinden rüzgarı arkasına alarak hareket etmesi aklımıza sabotaj ihtimalini getiriyor. Çiftçimizin arazisinin sigortalı olması tek tesellimiz” diye konuştu.