Bala’ya kira yardımı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Bala’ya kira yardımı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 00:00

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, art arda iki depremin meydana geldiği Bala ilçe Merkezi ile Afşar Beldesi ve Sofular köyünü ziyaret etti. Bala’daki vatandaşlarla sohbet eden bakan kira yardımının en kısa zamanda başlayacağını söyledi.

Afet işleri Genel Müdürlüğü tarafından bu bölgedeki ilköğretim okullarında verilen afet eğitimlerine de katılan Bakan Özak, Sofular köyünde yaptığı incelemelerin ardından, Afşar Beldesi’ne geçti. Afşar İlköğretim Okulu’ndaki eğitime katılan Özak, burada çocuklara seslenerek, korkmamalarını ve eğitimlerini aksatmamalarını istedi.

KONTEYNIRLAR GELECEK Yönelttiği bir soru üzerine öğrencilerin büyük bölümünün çadırda kaldığını gören Özak, yakın zamanda konteynırların bölgeye ulaşacağını ve kira yardımının da başlatılacağını belirtti.

Özak, konuşmasının ardından, öğrencilere "güvenli yaşamı öğreniyorum" adlı kitabı ve birer defter ile kalem dağıttı.

Okuldan ayrıldıktan sonra bir çadırı da ziyaret eden Özak, çadırda kalan ailenin sorunlarını dinledi. Özak, çadırda yaşanan banyo sorununun aşılması için geçici olarak konteynır sağlanacağını belirtti.

Özellikle gece çadırların içinde yakılan sobalara dikkat edilmesini isteyen Özak, ailedeki çocuklara da birer oyuncak hediye etti.

Gazetecilerin şu an Meclis’te bulunan Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı ile ilgili sorusunu yanıtlayan Özak, tasarının komisyondan geçtiğini ve yakında genel kurula geleceğini belirtti. Yasanın Türkiye’nin her noktasında bir dönüşüm gerektirdiğini ifade eden Özak, şöyle konuştu:

STOĞUMUZ İYİ DEĞİL "Özellikle bizim depreme duyarlı bölgelerimizden başlayarak, belediyelerimizle, şirketlerle birlikte Türkiye’yi yeniden yapılandırmamız lazım. Yapı stoğumuz iyi değil, kaçak yapı çok var, güvensiz yapı çok var. Ama bu yalnız şehirlerde değil, yalnız Marmara Bölgesi’nde değil, Türkiye’nin her tarafında var. Köylerimizde, kırsal kesimde var."

Özak, daha sonra Bala Merkez’deki Alparslan ilköğretim Okulu’ndaki afet eğitimine katıldı. Özak, burada da öğrencilerden derslerini aksatmamalarını, afetle ilgili öğrendikleri bilgileri aileleri ile paylaşmalarını istedi. Öğrencilere, bu okulda da kitap, defter ve kalem dağıtan Özak, buradan Bala Kaymakamlığı’na geçerek, yetkililerden bilgi aldıktan sonra bölgeden ayrıldı.

OKULLAR GÜVENLİ Okul binasının güvenli olduğunun altını çizen Özak, öğrencilerin endişe ettikleri için okula gelmeyen arkadaşlarını da okula çağırmalarını istedi. Özak ayrıca, öğrencilerin eğitimler sırasındaki bilgileri de, aileleri ile paylaşmalarının önemini vurguladı. Türkiye’nin afet ülkesi olduğunu, korkmamak, ancak tedbirli olmak gerektiğini anlatan Özak, bölgede 2005 yılında da bir deprem meydana geldiğini ve o depremde hasar gören evlerin boşaltılması sayesinde, bugün can kaybının meydana gelmediğini söyledi.

Çarpık yapılaşma zararı artırdı

HACETTEPE Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, Bala’daki depremlerin Ankara için fazla bir tehlike arz etmediğini söyledi.

Kasapoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, merkez üssü Bala ilçesi olan 5,5 büyüklüğündeki depremin, 20 Aralıkta Bala’da meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremin artçısı olmadığını, farklı bir fay üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Bölgede uzunlukları 10-15 kilometre arasında değişen kuzeydoğu-güneybatı konumlu dört aktif fay bulunduğuna dikkat çeken Kasapoğlu, uzunlukları ve faylanma mekanizmaları açısından değerlendirildiğinde bu fayların en fazla 6.0 şiddetinde deprem üretebileceğini belirtti. Bölgedeki dörtlü fay sistemi içinde yer alan fayların birbirlerine çok yakın konumlu olduklarını ve biri üzerinde gerçekleşen bir depremin diğer faylardaki küçük depremleri de tetikleyebileceğini ifade eden Kasapoğlu, şunları kaydetti: "Bölgede oluşan depremler, Ankara için fazla bir tehlike arz etmemektedir. Ancak, Başkent’te son yıllarda hızla artan denetimsiz ve çarpık yapılaşma, Ankara’nın deprem riskini yani çevresinde oluşabilecek olası depremlerden zarar germe potansiyelini artırmıştır. Bu bağlamda Demetevler bölgesi ciddi bir risk altındadır."

2 bin 293 bina hasarlı

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan da, depremden etkilenen Bala’da 3 bin 195 yapının incelendiğini, 958 ağır, 8 orta hasarlı, bin 327 az hasarlı bina olmak üzere toplam 2 bin 293 hasarlı bina tespit edildiğini söyledi. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Erbakan depremden etkilenen köylere ve Afşar beldesine, 40’ı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 46’sı ise Deniz Feneri Derneği’ne ait olmak üzere toplam 86 konteynır gönderildiğini belirtti. Kızılay tarafından gönderilen 650 çadırın 623’nün dağıtıldığını söyleyen Erbakan, "Çadırlar ’çift cidarlı’ ve ’ısıtılabilir’ nitelik taşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!