Güncelleme Tarihi:
Başkent’in tarihi mekanlarından Samanpazarı’nda 40 yıldır bakıra hayat veren Şener Kartal, yaptığı ürünleri dünyanın birçok ülkesine satmayı başardı. Kazakistan’daki Nur Sultan Camisi’nin bakır alemlerini tek başına yapan Kartal, el emeği ürünlerini İtalya, İspanya, ABD, Japonya, Almanya ve Fransa gibi ülkelere pazarladı.
Meslek hayatının en büyük eseri olan mangal için 6 yıl önce çalışmaya başlayan Kartal, eserini herhangi bir kaynak malzemesi kullanmadan el işçiliğiyle tamamladı. Yarım ton malzeme kullanarak tamamladığı bakır mangalı, 45 bin liraya satışa çıkaran Kartal, ayrıca dünyanın en büyük bakır mangalını yapan kişi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için başvuruda bulunacak.
Mangalın tamamlanabilmesi için uzun bir zaman harcadığını belirten Kartal, mangalın satımı için müşterilerini beklediğini söyledi. Kalıcı sanat eserleri bırakabilmeyi çok istediğini ifade eden Kartal, “Benim gibi geleneksel el işiyle uğraşan insanlar, sanatsal manada kendini tatmin etmek ister. Ben de uzun bir düşünme aşamasından sonra bakır mangalı yapmaya karar verdim. Benzer ürünleri inceledim ve bu büyüklükte yapmaya kararlaştırdım” dedi.
6 YIL SÜRDÜ
Mangal üzerindeki motiflerin, Selçuklu dönemine ait olduğunu belirten Kartal, “Bu mangal için hiçbir kaynak ve perçin kullanmadım. Tamamen kenetleme usulüyle bir el sanatı ortaya çıktı. Bunun tamamlanabilmesi için yaklaşık yarım tonluk bir ma kullandım. Çalışmanın tamamlanması 6 yıl sürdü. Uzun bir süre geçti” diye konuştu. Kartal, sözlerini şöyle tamamladı:
TAMAMI EL EMEĞİ
“Bu eserimi satılığa çıkardım. Fiyat olarak da 45 bin lirayı belirledim. Alıcı çıktığı taktirde göndereceğim hemen. Daha çok büyük mekanlarda kullanılacak bir eser. Diğer mangallardan çok farklı çünkü tamamen el emeğiyle yapılmış bir eser. Hiçbir şekilde kaynak kullanmadım. 2 binin üzerindeki parçayı tek tek birleştirerek tamamladım. Bu büyüklükte başka bir mangal görmedim hayatımda. Bu mangalla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek istiyorum, bunun için de gereken başvuruyu yapacağım.”