Bakır külçeler atölyenin kanıtı

Güncelleme Tarihi:

Bakır külçeler atölyenin kanıtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 01:08

Alacahöyük’te, Ankara Üniversitesi’nce gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, “Bu yıl bulduğumuz iki bakır külçe, maden atölyesinin varlığını kanıtladı. Atölyeden, arkeoloji dünyasını heyecanlandıracak yeni eserlerin çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük'te, Ankara Üniversitesi’nce gerçekleştirilen kazılarda yaklaşık 3 bin 700 yıllık maden atölyesinde çeşitli kalıntılara rastlandı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, 2009 yılında maden atölyesinde başlatılan ve halen devam eden kazılarda bu sene iki adet bakır külçe bulduklarını ve bununla da atölyenin varlığının kanıtlandığını belirtti. Bulunan külçelerin kalıplara döküldüğünü ve çeşitli eserlerin yapımında kullanıldığını dile getiren Çınaroğlu, kalıntıların yaklaşık 3 bin 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı.
Atölyedeki kazıların devam ettiğine işaret eden Çınaroğlu, "Bu atölyede her sene yeni odalar, yeni bölümlerde çalışma yapıyoruz. Bu sene yaklaşık 20 gündür devam eden kazıda ise atölyenin duvarlarına rastladık. Bulunduğumuz yer üçüncü derece deprem bölgesi olmasına rağmen, bulmuş olduğumuz duvarların düzgünlüğü ve sağlamlığı bizi şaşırttı. Biz de bunları hiçbir onarıma tabi tutmadan muhafaza edeceğiz" dedi.
MTA’DA İNCELENECEK

Haberin Devamı

Çınaroğlu, bulunan külçelerin muhafaza altına alındığını ifade ederek, söz konusu bakır külçelerin nereden getirildiğinin belirlenmesi için Maden Tetkik Arama'ya (MTA) incelenmek üzere gönderileceğini aktardı. Çınaroğlu, şunları söyledi:
"Bu maden atölyesi çevreye de hizmet veriyor ki bu kadar büyüklüğe sahip. Atölyenin çevresinde bulmuş olduğumuz siloların da dört bin kişiye hizmet verecek bir kapasiteye sahip olduğunu belirlemiştik. Böylece maden atölyesinin çevreye de hizmet veren bir atölye olduğu anlaşılıyor. Bu sene atölye içerisinde su kanalını bulduk. Atölyedeki kazıda su kanalının bulunması beni şaşırttı. Bu da hijyene önem verildiğinin bir göstergesidir. Atölyeden arkeoloji dünyasını heyecanlandıracak yeni eserlerin çıkacağına inanıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!