Güncelleme Tarihi:
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ölümlü iş kazalarının üçte birinin yaşandığı inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği için alınması gereken önlemlerle ilgili el kitabı hazırladı.
Bakanlık bünyesindeki İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, ölümlü iş kazalarının yüzde 34’ünün yaşadığı yapı iş yerlerindeki risklerin azaltılması için yürütülen çalışmalar kapmasında bu alanda görev alan herkes için bir başvuru kaynağı oluşturdu.
“Yapı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği El Kitabı” ismiyle yayımlanan kitapla yapı işyerlerinde önleme politikalarının geliştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması, kalıcı ve sistematik iyileşme sağlanması, ilgili taraflara rehberlik edilmesi, iş sağlığı ve güvenliği yönünden yeni yaklaşımların etkin kılınması amaçlanıyor.
Önlemler anlatılıyor
Kitap, başta inşaat sektöründeki işçi ve işveren sendikaları olmak üzere diğer işçi ve işveren örgütlerine gönderildi.
El kitabında düşmeye karşı korunma, hareketli çalışma iskeleleri, vinçler, güvenlik ağları, iskeleler, asansörler, yükseltilebilir çalışma platformları, merdivenler, yüksekten düşmeyi engelleyici kişisel koruyucu donanımlar gibi başlıklar altında iş sağlığı ve güvenliği alanında alınması gereken önlemlere yer verildi. Buna göre, inşaatlarda çalışanlar için hayat kurtaracak tedbirlerden bazıları şöyle:
Azami sınırlara uyun
“Zarar görmüş merdivenleri kullanmayın. Ahşap merdivenleri kötü hava koşullarına karşı koruyun. Araç/yaya trafiğinin olduğu yerlerde, merdivenlerin etrafını çevirerek emniyeti sağlayın. Hareketli çalışma iskelelerini sadece uzman gözetiminde kurun, sökün veya değiştirin. Hareketli çalışma iskelelerini bina/inşaat bölümlerine geçiş amaçlı kullanmayın. İskele azami yükleme sınırına uyun. Üzerinde insan varken iskeleyi kesinlikle hareket ettirmeyin. Kullanılacak çelik halatın sağlam ve özürsüz tellerden yapıldığından emin olun.
TASİŞ’ten otobüs ve motorin satışı
GÜMRÜK Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ankara Tasfiye İşletme Bölge Müdürlüğü Mersin Tasfiye İşletme Şube Müdürlüğü, 5 milyon 105 bin 204 kilogram motorin ile bir adet 1991 model Peugeot marka otobüsü satmak üzere ihale açtı. 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre haczedilen motorin ve otobüs açık artıma suretiyle satılacak. Motorinin satışa esas bedeli 10 milyon 720 bin lira, otobüsün muhammen bedeli ise 7 bin 588 TL.