Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı ve Kızılay, sağlık çalışanlarına yönelik olarak eğitim toplantısı düzenledi. Kök hücre bağışçılarının yüzde 20’sinin sağlık çalışanlarından oluştuğu belirtilen toplantıda, hastaların hayatlarının sağlık çalışanlarınca ikinci kez kurtarıldığı belirtildi. Eşleşme sonrasında vazgeçen bağışçı sayısının yüzde 15 olduğu vurgulanan toplantıda, bunun dünya genelinde yüksek bir rakam olduğu kaydedildi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Nurullah Okumuş, kişisel kampanyalardaki eşleşen bağışçılarda vazgeçme oranının ise yüzde 50 olduğunu açıkladı. Okumuş, toplantıda şunları söyledi:
“TÜRKÖK Projesi ile kısa sürede 262 bin 530 gönüllü verici kazanıldı. Bu vericilerin yüzde 32.4’ü 18-25 yaş aralığında, yüzde 34.4’ü 26-35 yaş aralığında bulunuyor. Yani gönüllü bağışçılarımız çok genç ve uzun yıllar (55 yaşa kadar) bağışçı olabilecekler. Bugüne kadar TÜRKÖK kapsamında 492 hastaya kök hücre nakli yapıldı. Kök hücresini bağışlayanların yüzde 20’si sağlık personeli. Sağlık personeli böylece hastaların hayatını bir kez daha kurtarmış oluyor.
VAZGEÇENLERİN ORANI YÜZDE 15
Maalesef bilinçli olmayan vericiler, eşleşme sonrası vazgeçebiliyor. Bu nedenle artık Bakanlık olarak bilinçli bağışçılar oluşturma konusunda çalışma yapacağız. Bu rakam şuanda yüzde 15. Bu dünya genelinde yüksek bir rakam. Bir kişinin eşleşme sonrası vazgeçmesi, hastaları ölüme terk etmek demek. Kimi zaman kemik iliği bulunması konusunda kişisel kampanyalar da yapılıyor ancak bu kampanyalarda eşleşen bağışçıların ret oranı yüzde 50. Bu nedenle TÜRKÖK çok önemli.
YURT DIŞINA KEMİK İLİĞİ GÖNDERDİK
Her yıl yurt dışından 200 kadar kemik iliği getirerek nakil yapıyoruz. Şu anda 492 olan nakil sayımızı yıllık 750’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hastalık bir gün başımıza gelirse daha rahat kemik iliği bulabilmek için herkesin mutlaka bağışçı olması gerekiyor. Türkiye bugün Dünya Kemik İliği Bankası üyesi. Bu bankanın 31 milyon 724 bin 501 kaydı bulunuyor. Biz de TÜRKÖK kurulduğundan bu yana Hindistan, Belçika, iki kez Amerika, Almanya ve İngiltere’ye kemik iliği gönderdik.
Bağışçıların yüzde 62’si erkek, yüzde 38’i kadın. Genelde bağışçılar hastayı tanımak istiyor. Ya da hasta kendisine iliğini vererek kurtaran kişiyi tanımayı arzu ediyor. Ancak biz iki taraf da isterse iki yıl sonra karşılaştırıyoruz. Ya da bizim aracılığımızla mektuplarını iletebiliyorlar.”