Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği, üniversitenin Kalecik Araştırma İstasyonu'nda gerçekleştirildi. Şenliğe Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak ve üniversite öğretim üyeleri katıldı. Rektör İbiş, ilk üzüm salkımını keserek bağ bozumunu başlattı. Toplanan hasat ayak ile ezilerek şırası çıkarıldı. Daha sonra ateş üstündeki kazana atılarak kaynatıldı ve üzüm pekmezi haline getirildi. Çiftlik Müdürü Doç. Dr. Nurdan Şahin Demirbağ, bağ bozumununun eylül ayında üzümlerin sararması ile birlikte yapıldığını belirterek, “Hasat edilen ürünler geleneksel olarak ayak altında eziliyor, ezilen üzümün şırası yani suyu çıkartılıyor. Bu suyu bağ ateşimizin üstünde kaynatıyoruz. Üzüm şırası suyu uzun bir süre kaynayınca üzüm pekmezine dönüşüyor” dedi.
140 ÜZÜM ÇEŞİDİ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak da yaklaşık 140 civarında üzüm çeşidi olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Üniversitenin 35 dönümlük arazisinde Kalecik karası ve diğer sofralık üzüm çeşitleri bulunuyor. Örneğin sultani, çekirdeksiz İzmir üzümü ismiyle yaygın olan bir çeşit. Bu üzüm genellikle kurutma için kullanılır. Onun dışında kardinal üzümü, horoz karası, dimrit üzümü, şiras gibi çeşitler de var. Üzümde verim önemli ama verimden çok üzümün kalitelisine dikkat ediyoruz. Öküzgözü ve boğazkere önemli üzüm çeşitleri arasında yer alıyor.”
MANİLİ HASAT
Akyurt Tarım Kredi Müdürü Mehmet Özgan ise çiftçilerin bağ bozumunu şenlik havasında gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Üzümden elde edilen pekmez bin derde devadır. Hasat maniler eşliğinde özel makaslarla gerçekleştirilir. Asmaya zarar vermemek için, salkımlar sap kısmından koparılmalıdır” dedi.