Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2021 09:22
Başkentte her kış, çoğunluğu gecekondu olan ve bacası temizletilmeyen sobalı evlerde trajediler yaşanıyor. Ankara İtfaiyesi, her kış olduğu gibi bu kış da sobalı evlerde oturan vatandaşları uyardı: “Vatandaşlarımız yılda bir defa bacalarını temizletirse trajedilerle karşılamamış oluruz.”
Kış yaklaşırken, Ankara’da çoğu gecekondu olmak üzere doğalgaz bağlantısı bulunmayan evlerde sobalar kurulmaya başlandı. Soba yandığı için oluşan kurumun hem sobanın yanma kalitesini düşürdüğünü hem de ölümlere sebep olduğunu hatırlatan Ankara İtfaiyesi de karbonmonoksit zehirlenmeleri ve baca tutuşmalarının önüne geçmek için vatandaşları evlerindeki bacaları yılda en az bir kez temizletmeleri konusunda uyardı. Ankara İtfaiyesi, sanayi ve iş yeri bacalarının da yılda iki kez temizletilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, şu uyarıları yaptı:
YILDA BİR KERE TEMİZLETİN“Kış ayları yaklaşınca özellikle karbonmonoksit zehirlenmeleri de çoğalmakta. Vatandaşları baca temizliği konusunda daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz. Kış mevsiminde ayrıca meteorolojik veriler dahilinde uyarılarda bulunuyoruz. Kuvvetli lodos olduğunda baca zehirlemelerinden dolayı daha doğrusu karbonmonoksit zehirlenmelerinden dolayı ölümlü vakalar çoğalmakta. Vatandaşlarımız yılda bir defa bacalarını temizletirse trajedilerle karşılamamış oluruz.”
TEMİZLİK HİZMETİ VERİLİYORBina yangınlarının önüne geçebilmek için baca temizliği hizmeti de yaptıklarını hatırlatan Kurumlu, “Ankara İtfaiyesi’nin hizmetleri arasında baca temizliği de bulunmakta. Baca temizliklerini cüzi bir miktar karşılığında yapıyoruz. İbadethaneler, devlet okulları, yardıma muhtaç vatandaşlara ve engelli birey olduklarını belgeleyen vatandaşların baca temizliklerini ücretsiz gerçekleştiriyoruz” bilgisini de verdi. Evinin ya da iş yerlerindeki bacalarını temizletmek isteyen vatandaşlar ABB’nin internet sayfasından ya da Ankara İtfaiyesi Merkez İstasyonu’na bizzat gelerek başvuruda bulunabiliyor.”
SOBA KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT!Ankara İtfaiyesi’nin doğru soba kurulumu ve kullanımındaki uyarıları şöyle:
-Soba bacaya yakın olmalı.
-Soba kurulurken mümkün olduğunca az boru kullanılmalı.
-Boru bağlantı noktaları alüminyum folyo ile kapatılmalı.
-Soba içerisine konulan kova 3’te 2 oranında doldurulmalı.
-Kova sadece odunla tutuşturulmalı, gaz yağı, tiner gibi ürünlerle tutuşturulmamalı.
-Lodoslu havalarda soba yakılmamalı.
-Sobalar uyumadan en az bir saat öncesinden söndürülmeli.
İTFAİYENİN BACA TEMİZLİK ÜCRETİ
İtfaiye 2021 temizlik ücretlerini ise şu şekilde uyguluyor:
-Soba-kombi bacası: 50 TL
-Kazan bacası tekli: 100 TL
-Kazan bacası çiftli: 200 TL
-Sanayi ve lokanta bacası: 250 TL
-Şömine bacası: 100 TL
-Barbekü bacası: 100 TL
İtfaiye ekibi, Altındağ Gültepe Mahallesi’nde yaşayan Bayram Manas’ın talebi üzerine evin bacasının temizliğini yaptı.