Güncelleme Tarihi:
ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Doktor istihdamında sorun yaşanan bölgelerde, sözleşmeli hekim istihdamında Devlet Hizmet Yükümlülüğü olmayan ve gönüllü olarak bu bölgelerde hizmet veren hekimlerin de faydalanabilmesinin önünü açan formülün devreye sokulması için yürütülen çalışmada son aşamaya gelindi.
Sağlık ve Maliye Bakanlıklarının üzerinde çalıştığı düzenlemeyle, 5. ve 6. bölgelerde ihdas edilen kadrolar çerçevesinde isteyen hekimler de sözleşmeli statüye geçebilecek.
Geçmişte hekim istihdamında zorluk çekilen 5. ve 6. bölgelerde zorunlu hizmetini yapan hekimler, talep ettikleri takdirde 4924 sayılı kanun çerçevesinde sözleşmeli statüye geçebiliyordu. Yasa gereği, bu hekimlere daha yüksek maaş ödeniyordu.
Sağlık ve Maliye Bakanlıklarının yürüttüğü çalışmayla artık sadece zorunlu hizmet yapanlar değil aynı zamanda bu kapsam dışında kalan hekimler de talep ederlerse sözleşmeli statüye geçerek aynı haktan yararlanabilecek.
İki bakanlığın üzerinde çalıştığı yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle, düzenlemenin acillerde görevli hekimleri de kapsaması planlanıyor.
Buna göre sadece 5. ve 6. değil diğer bölgelerde görevli acil tıp uzmanlarıyla pratisyen hekimler de isterlerse sözleşmeli statüyü tercih edip daha yüksek maaş alabilecek.
Hastanelere başvuran hastaların yüzde 30'una acil servislerde hizmet verildiğine işaret eden Sağlık Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin bu alanda çalışan sağlık personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla uygulamaya konulacağını bildirdi.
- Düzenlemenin kapsamı
4924 sayılı kanun gereği sözleşmeli kadroda hizmet veren hekimlerin maaşlarında ortalama yüzde 50 artış oluyor.
2015 yılında Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu için toplam 9 bin 542 pozisyon vizesi Bakanlar Kurulu Kararı ile çıktı.
2015 yılı için 5. ve 6. hizmet bölgesi ağırlıklı olmak üzere 26 il haricindeki illerde hastanelerin sadece acil servislerinde çalıştırılmak üzere sözleşmeli acil tıp uzmanı ve pratisyen hekim pozisyonu, Maliye Bakanlığı tarafından birim/unvan/branş bazlı olarak vize edildi.
Sağlık ve Maliye Bakanlıklarının çalışmasıyla Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu için 5. ve 6. bölgede uzman hekimler için 3 bin 377, pratisyen hekimler için bin 561, 1,2,3 ve 4. bölgelere yönelik ise acil tıp uzmanı hekimler için 751 ve pratisyen hekimler için 3 bin 815 olmak üzere toplamda 9 bin 542 pozisyon vizesi Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumuna tahsis edildi.
Maliye Bakanlığınca vize edilen bu kadroların, Resmi Gazete'de yayınlanacak yönetmelik doğrultusunda illerde kamu hastaneleri genel sekreterlikleri tarafından geçişleri sağlanacak.