Aynadaki Adam Cer Modern’de

Güncelleme Tarihi:

Aynadaki Adam Cer Modern’de
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

Semih Sergen, Yıldız Kenter, Haldun Dormen, Hatice Aslan, İlhan Cavcav, Cemal Taluğ gibi isimlerin “Bireysel Aşırı Tüketimin Doğal Çevre Üzerindeki Olumsuz Etkileri”ne dikkat çekmek amacıyla objektif karşısına geçtiği “Aynadaki Adam” isimli fotoğraf sergisi, 6 Mart’ta Cermodern’de açılıyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi Muhabiri Haşim Kılıç ve moda fotoğrafçısı Murat Koçak tarafından; Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜKÇEV) katkılarıyla hazırlanan sergide, Haldun Dormen, Yıldız Kenter, Hatice Aslan, Semih Sergen gibi sanat camiasından isimlerin yanı sıra Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengin Gökmen, Belçika Büyükelçisi Pol De Vitte gibi isimlerin fotoğrafları yer alıyor. Portrelerden oluşan fotoğraflar, çeşitli doğa fotoğraflarıyla birlikte cama baskı yöntemiyle sergileniyor.

Pek çok ülke yada kuruluş çevreyi koruma adına önlemler alırken, bireysel anlamda çevre bilincinin tam olarak yerleşmediğini görüyoruz. Alınan önlemler oldukça önemli olmasına rağmen tek başına yeterli değil. Dünyanın, insan sebepli değişikliklere karşı kendini koruyabilmesi için toplumsal bilincin kazanılması gerekiyor. Çünkü bu, dünya üzerinde yaşayan bütün insanların ortak sorunu. Yapılan araştırmalar, başta dünyada meydana gelen iklim değişikliği olmak üzere, çevre sorunlarının insan kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor. Bireysel faaliyetlerin düzenlenmesi, sahip olunan çevrenin korunabilmesi açısından da oldukça önemli. Basit bir örnek vermek gerekirse, küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımlarının yüzde 35-40 oranında evlerdeki tüketimden kaynaklandığı yapılan araştırmalarla ortaya konuyor. Aynadaki Adam sergisi, bireysel sorumlulukların gözden geçirilmesi noktasında insanlara çağrı yapmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Çekimler nasıl yapıldı

Fotoğraf çekimleri esnasında ayna kullanıldı ve bir takım rahatsız edici sesler verildi. Herhangi bir müdahalenin yapılmadığı çekimler esnasında fotoğrafı çekilen kişiler, 10 dakika boyunca gürültü kirliliğine maruz kaldılar. Kişinin ayna karşısında kendisi ile yüzleşmesi temeline dayanan konseptte, kişilerin seslere verdiği tepkiler fotoğraf karelerine yansıdı.

Tükçev Başkanı Beyhan Aslan, projeyle ilgili olarak “Sanat ve özellikle de görsel sanat aracılığı ile topluma mesaj vermenin, en etkili iletişim araçlarından biri olduğuna inanmaktayız. Bu inancımızdan ötürü de Vakfımız kurulduğu günden itibaren fotoğraf sanatına çok önem vermiştir. Geçtiğimiz yıl Haşim Kılıç ve Murat Koçak tarafından gerçekleştirilen ve vakfımızca da desteklenen “Bir Dünya” adlı sergi çok büyük bir ilgi görmüştü. Bu iki sanatçının bu defa açacakları “Aynadaki Adam” isimli fotoğraf sergisinin; bilinçli tüketicinin bilinçli çevreci olduğu felsefesine inanan Vakfımızın görüşlerinin, kamuoyu ile paylaşılmasına büyük bir katkısı olacağına inanmaktayız” dedi.

Aynadaki Adam

Haberin Devamı

Aynaya bakmak kadar, “ayna tutmayı” da severiz aslında...
Severiz de, kendimize tutmayı değil.
“Aynadaki Adam”, çevre ve insanın içiçe geçtiği fotoğraflardan oluşuyor.
“Aynaya bakan, kendisiyle yüzleşen insanlar” dışarıdan gelen seslere tepki gösterdiği an, belki o “farkındalık anı”nda objektifimize yakalanıyor.
Çoğu kez endişeyle...
Küresel ısınmanın, çevre, hava, gürültü kirliliğinin etkisi, “sesi” de, o “farkındalık anı” gelmeden, göze, kulağa, duyulara ya ulaşmıyor ya da belli belirsiz, azar azar, sinsice sızıyor hayata.
Sergimiz çevre ve insanın karşılıklı etkisini, görünür kılmayı amaçlıyor.
Bir bakıma gereken “endişe”yi, bir an için de olsa aynada, o yüzleşme anında yakalama çabası...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!