Aylık ve yıllık bakım aksatılmamalı

Güncelleme Tarihi:

Aylık ve yıllık bakım aksatılmamalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2024 17:06

Sincan’da bir kişinin hayatını kaybettiği asansör kazası gözleri tekrar asansör güvenliği ve bakımı konusuna çevirdi. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener “Bina sorumlusunun asansöre muhakkak her ay bakım yaptırması ve asansörün yılda bir periyodik olarak kontrol ettirilmesi hayati öneme sahiptir” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Sincan Fevzi Çakmak Mahallesi 4. Cadde’de bulunan bir sitede arkadaşını ziyarete giden Berensu Bolat (13), yanındaki arkadaşıyla birlikte arızalanan asansörde mahsur kaldı. Bolat’ın durumu telefonda yakınlarına bildirmesi üzerine apartmana itfaiye ekibi sevk edildi. Bolat ve arkadaşı, 5 ve 6’ncı katlar arasında duran asansörde mahsur kaldı. Arkadaşı kurtarılırken, Beren Su Bolat bilinmeyen bir nedenle asansör boşluğuna düştü. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Bolat’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Ölümlü kaza bir kez daha asansör güvenliğini gündeme getirdi. Hürriyet Ankara’ya konuşan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, asansörün aylık ve yıllık bakımlarının yaptırılmasının önemine dikkat çekerek özetle şu uyarıları yaptı:

Haberin Devamı

Aylık ve yıllık bakım aksatılmamalı

ASANSÖR ETİKETLERİNE DİKKAT

“Bina sorumlusunun asansöre muhakkak her ay bakım yaptırması ve asansörün yılda bir periyodik olarak kontrol ettirilmesi hayati öneme sahiptir. Asansörlerin her ay Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından yetkilendirilmiş ve hizmet yeterlilik belgesi almış olan bakım firmaları tarafından bakım ve kontrolü gerçekleştirilmeli. Bina yöneticileri her ay bu bakımı yaptırmakla sorumludur. Asansörün çalışır ve işler halde olmasından bina yöneticisi ve bakımı yapan firma sorumludur. Bunun kontrolü için de senede bir defa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş muayene kuruluşları tarafından asansörün gerekli denetimleri, muayenesi gerçekleştirilir. Asansörün yaklaşık 150’ye aşkın noktasında kontrolleri yapılır. Güvenlik ekipmanları yerinde mi, bakımları tamam mı vs. diye detaylı bir incelemeden geçirilir. Yapılan denetimler sonrası da asansöre bir etiket verilir. Yeşil hiçbir eksiği olmayan, mavi ufak kusuru olan ama çalışmasında sıkıntı olmayan güvenli asansör etiketi olarak nitelendirilir. Sarı etiket ciddi kusuru olan, kırmızı etiket ise çok büyük kusuru olan, güvensiz asansör anlamına gelmektedir. Bina yöneticisi, bu etiketi alan asansörleri bakım firmalarına yaptırarak güvenli ve çalışır hale getirmek durumundadır. Kırmızı etiketi aldığı halde asansör çalıştırılmaya devam ediyorsa sorumluluk bina yöneticisine aittir. Muayene kuruluşları da kırmızı etiket alan binaları belediyeye bildiriyor ve bir kontrol süresi veriliyor. O süre içerisinde bina yöneticisi asansörde gerekli bakım ve onarımları yapmak zorunda. İkinci kontrolden sonra hâlâ asansördeki arıza giderilmemişse belediyeye asansörün kullanılmaması-kapatılması yönünde uyarı gidiyor.

Haberin Devamı

Aylık ve yıllık bakım aksatılmamalı

EKİPMAN DEVREDEN ÇIKARILMAMALI

Asansör, insanlara kolaylık sağlayan bir araç, insanların bu araçları canlarına herhangi bir zarar gelmeden kullanabilmeleri lazım. Bu yüzden de asansörün çalışır halde, emniyetli halde tutulması gerek. Bakım firmalarına da seslenmek istiyorum zaman zaman duyuyoruz asansörde herhangi bir sıkıntı çıktığında emniyet ekipmanı devreye giriyor ve asansörü durduruyor. O ekipmanın yenilenmesi yerine, ekipmanı devreden çıkarma gibi bir yanlışa düşülebiliyor. Kesinlikle böyle bir yola gidilmemeli, bu son derece yanlış. Özellikle bakım teknisyenleri ve elemanlarına bu anlamda dikkat etmelerini öneriyorum. Bina yöneticileri de daha uygun fiyata geliyor diye emniyete ilişkin hususlardan kesinlikle kaçınmamalı çünkü içinde can taşınıyor. Vatandaşlarımızın asansörlere binmeden önce muhakkak etiketin yeşil veya mavi olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!