Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 00:00
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, esnafa susuzluk nedeniyle fırsatçılık yapmamaları çağırısında bulunurken, danışmanlarına Ankara Hürriyet için alınabilecek önlemlerle ilgili bir çalışma yaptırdı.
SU kesintisi geldi çattı. Suyun hayatımızda ne kadar önemli bir yeri olduğunu kuşkusuz susuz günlerde daha iyi anlayacağız. Konuya ilişkin Ankara Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, su sektörünün Ankara’da birkaç kat büyüdüğünü söyledi.
Daha önce 4-5 YTL’ye satılan su bidonlarının, şu sıralar çevre illerden bidon alımları nedeniyle 15-20 YTL’den alıcı bulabildiğini kaydeden Aygün, esnafın suni fiyat artırarak fırsatçılık yapmamasını istedi. Su şirketlerine de çağrıda bulunan Aygün, kesintilerin de etkisiyle tüketimin artacağına dikkat çekerek, "Sakın olaki su fiyatlarına artış yapmayın. Bidon ekonomisi tüketiciyi vurmasın" dedi.
ATO’daki danışmanlarına Ankara Hürriyet okurları için su tasarrufu konusunda çalışma yaptırdığını anlatan Aygün, oktaya çıkan sonuçları şu şekilde sıraladı:
Tüketicilere su tasarrufu için öneriler:
BANYODA
Muslukların su damlatmasını önleyin, saniyede bir damla damlatan musluk, yılda 1 ton suyun boşa gitmesine neden olur.
Banyoda suyunun ısınmasını beklerken akan suyu bir kovada doldurarak daha sonra başka amaçlar için kullanabilirsiniz.
Küveti doldurarak banyo yapmak yerine duş yapmayı tercih edin. Banyo yaparak yaparken su tüketimi 120-150 litre iken, duş alarak 40-60 litre su tüketelebilir.
Duş sırasında saçınızı veya vücudunuzu sabunlarken suyu kapatın.
Duş başlığını suyu tasarruflu kullanan duş başlığı ile değiştirin
Tıraş bıçağını akan suyun altında değil, bir tas suyun içinde durulayın
Dişleri fırçalarken veya yüzünüzü yıkarken suyu açık bırakmayın. Bu yöntemle günde 6-10 litre su tasarrufu yapılabiliyor.
BAHÇE VE BALKONDA
Çiçeklerinizi sulamak için sabah ya da akşam saatlerini tercih edin. Çünkü öğle sıcağında suyun bir bölümü buharlaşmayla kaybolur.
Yaşadığınız iklime uygun bitkiler ekin. İklime uygun bitkiler daha az su ve daha az bakım ile büyüyebilir.
Arabalarınızı yıkamayın, nemli bezlerle silerek temizleyin.
Yağmur ve kar yağdığında kovalara, leğenlere su biriktirilip daha sonra bu sular, bahçe sulamak, araba temizlemek ve tuvalet için kullanılabilir.
TUVALETTE
Tuvaletlerin sifonunu gereksiz yere çekmeyin
Tuvalete çöp atmayın
* Tuvaletlerinizin rezervuarından daha az su akmasını sağlayın. Bunu rezervuarın şamandıra topunu ayarlayarak yapabilirsiniz.
MUTFAKTA
Sebze ve meyveleri akar suyun altında değil, bir kabın içinde yıkayın.
Sebze ve meyveleri yıkamak için kullandığınız suyu daha sonra çiçek sulamak için kulanın.
Ispanak, semizotu, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri ayıkladıktan sonra ilk yıkama suyuna sirke koyarsanız daha kolay temizlenir.
Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkamayı tercih edin. 4 kişilik bir ailenin bulaşığı elde yıkandığında 80-125 litre su harcanır. Oysa aynı bulaşığı makine sadece 12-14 litre suyla yıkar. Bulaşık makinesi kullanarak yılda ortalama 25 ton su tasarrufu yapılabilir.
Bulaşık makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırın
Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak daha az su tüketin.
Donmuş yiyeceklerin buzu çözülsün diye akar suyun altına tutmayın. Kullanmadan bir gece önce buzdolabında çözülmeye bırakın.
Sıcak su borularının daha kısa sürede ısınması için yalıtkan malzemeyle kaplayın.