Güncelleme Tarihi:
Koronavirüs salgını tam bitti derken Ukrayna-Rusya arasında başlayan savaş gözleri tarıma ve gıdaya çevirdi. Üst üste gelen fiyat artışları da büyükşehirlerde üretimin önemini gündeme getirdi. Başkent Ankara’daki birçok köyde binlerce dönüm tarım arazisi ‘hobi bahçesi’ adı altında bölünerek yapılaşmaya açılıyor. Çiftçilik yapan köylüler ise tarlaların ortasındaki yapılara tepki gösteriyor. Son dönemde tarım arazilerine hobi bahçeleri yapılan yerlerden biri de Ayaş’ın mahalle statüsündeki Gökler köyü. Köy sakinleri muhtarlık aracılığıyla ilçelerindeki hobi bahçelerini Ayaş Belediyesi’ne ve ilgili kurumlara şikâyet etti. Hürriyet Ankara’ya konuşan köylüler yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:
SONU NASIL OLACAK BİLEMİYORUZ
Ayaş Belediyesi tarafından 25-26 tanesi mühürlendi. Geçenlerde bir bahçe sahibi geldi, ‘bizim hobi evlerini mühürlemişler’ dedi. ‘Alırken bize mi danıştın’ dedik. Burada yapılan bütün hobi bahçelerinin tamamı usule aykırı. Kanunen hiçbir yeri yok. 3-5 kişinin rantı için tarım arazileri heba oluyor. Gıda, tarım, üretim bizim için çok önemli. Bir taraftan tarım teşvik ediliyor diğer taraftan tarım arazileri yok oluyor. Bunun sonu nasıl olacak bilemiyoruz, içimiz kan ağlıyor. Bu topraklar ne senin ne benim, bu toprak gelecek neslin. Biz bu tarım arazilerine sahip çıkamazsak yarın bizden sonra gelen nesil bize beddua okuyacak. İleri dönemde daha da sıkıntı yaşayacağız.”
BU SORUN TÜM ÇİFTÇİNİN
Köyde hobi bahçesi olarak kullanılan arazilerin miras sahibi kız çocukları tarafından satıldığını da öne süren köylüler, “Köylü olarak biz arazileri satmıyoruz satanlar genelde damatlar. Dededen, babadan daha çok kızlara kalan tarlalar veya hisseler damatlarca satılıyor. Alanlar önce ‘tarla’ diye alıyorlar daha sonra hobi bahçesine çeviriyor. Noterden alıyorlar, bu şekilde alınan hissenin geçerliliği yok. Çünkü burada yerleri belli değil. O parsel içerisinde 400-500 metre hissesi var. Toprak koruma yasasını aşabilmek için daha çok hisseli tarlaları alıyorlar. Bazıları da tarlayı alıyor tarımsal kooperatif kuruyor. Kooperatif hissesi satıyor. Yapı yapma izni yok tarımsal faaliyet göstermesi gerekiyor ama hepsi yapı, konteyner oluyor. Bu sorun tüm çiftçinin, köylünün sorunu, çözüm bekliyoruz” dedi.
Bazı bahçe alanlarının tel örgülerle çevrilerek bölündüğü görülüyor.