Yeşim sert KARAASLAN/AA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2021 00:46
Ankara’nın Ayaş ilçesinde 11 girişimci kadın, kurdukları kooperatif ile ürettikleri salçaları ihraç ederek Avrupa sofralarını tatlandırıyor.
Domatesiyle ünlü Ayaş’ta kendi tarlalarının mahsulüyle ev salçası yapan kadınlar, iç piyasanın yanı sıra Almanya ve Hollanda pazarına açıldı. Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zehra Varol, kooperatifle pazar kapasitesini her geçen gün genişlettiklerini vurgulayarak, ilk olarak iç piyasada hizmet verdiklerini ama 2020 itibarıyla yurt dışına da açıldıklarını söyledi. Varol, sözlerine şöyle devam etti:
HEDEF ÇOK DAHA FAZLA ÜLKE“İlk etapta yerli piyasayla başladık, Ankara bizim için çok önemliydi. Şu anda Ankara’da 3 yerel zincir market ile bir Türkiye genelinde hizmet veren zincir markete ürünlerimizi veriyoruz. İlerleyen süre için hedefimiz, uluslararası pazara açılabilmekti. İhracat belgemizi aldık. Çok şükür ki geçtiğimiz yıl yurt dışına ürün satışımızın başlangıcını yaptık. Hollanda’ya bir parti gönderdik, beğenilmesi üzerine ikinci sevkiyatımızı gerçekleştirdik. Küçük sevkiyatlar olsa da şu an bizim için çok değerli. Ardından bir miktar da Almanya’ya ürün yolladık. Hedefimiz, çok daha fazla ülkeye yönelik bir pazar.
KADINLARIMIZA DESTEK BEKLİYORUZBu yıl için de Hollanda’dan sipariş var, onun hazırlıklarını yapıyoruz. Diğer Avrupa ülkelerine de açılmak istiyoruz. Bunun yanı sıra Orta Doğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetlerine ihracat yapabilmek için çalışmalar yürütüyoruz. İş birliklerinin artması için destek istiyoruz. Tarım, Aile ve Sosyal Hizmetler, Ticaret ve Çalışma bakanlıklarının bizim gibi üretime geçmiş, pazarda yer alan kooperatifleri ve girişimci kadınları daha çok desteklemelerini istiyoruz.”
BU YIL 90 TON SALÇA ÜRETİLECEK
Gelecek yıl tamamen organik tarımla domates üretimine geçmeyi planladıklarının altını çizen Varol, “Şu andaki üretimimizin tamamı kooperatif ortaklarının kendi tarlalarından elde edilen domateslerle yapılıyor, ancak yetmediği zaman Ayaş çiftçisinden temin ediyoruz. Fabrikamızın yaklaşık 150 ton domates salçası yapabilme üretim kapasitesi var ama biz bunun tamamını kullanmadık. Piyasaya girdikçe, pazarı geliştirdikçe üretimimizi de artırmak istiyoruz. Bu yıl itibarıyla yaklaşık 90 ton salça üretimimiz olacak” dedi.
Varol, “Ayaş domatesinden domates suyu üretmeyi hedefliyoruz” bilgisini verdi.