Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2009 00:00
Ayaşlı Grup’un 2007 Mart ayında başlattığı geleneksel tohumların yeniden yaşama geçirilmesi projesi kapsamında, uzun yıllardır ekilen Ayaş domatesi görücüye çıkıyor.
Doğal şartlarda üretilen Ayaş domatesleri dağ ağıllarından toplanan hayvan gübreleri ile destekleniyor ve temiz yeraltı sularıyla sulanıyor. Domateslerin ekili olduğu alana cep telefonu ile girilmiyor. Yetiştirilen ürünlerin böcek ve hastalık mücadelesinde, tamamen doğal bitkilerden yapılan karışımlar kullanılıyor. 13 yıldır çeyiz sandığında saklanan az miktarda tohumları özenle yetiştirip üç yıllık yoğun bir çalışmayla yeniden Anadolu’ya kazandırdıklarını ifade eden Ayaşlı Grup Genel Koordinatörü Selami Başer, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Geleneksel Beypazarı Festivali’nde olduğu gibi 28 Haziran’da düzenlenecek olan Ayaş Dut Festivali’nde de yetiştirilen ürünlerle ilgili bilgi verilecek ve domates tohumları ilk kez doğal ürün meraklılarına ulaştırılacak. Geçen yıl elde edilen 9 ton ürünün bir bölümü ambalajlanarak tanıtıldı, diğer bölümü 2009 sezonuna tohum olarak ayrıldı. Geçen yıl üretimimiz azdı. O kadar fazla talep geldi ki, bu talepleri sınırlı üretimimizle karşılamak mümkün olmadı. Ayaş domatesini tadan çok sayıda insan, domateslerimizden satın almak ve sevdiklerine de tattırmak istedi. Biz de, geçen yıl oluşan bu yoğun talepten sonra bu yıl doğal ürün meraklılarıyla buluşmaya karar verdik."