IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2015 16:41
Ankara Adliyesi’nin Sıhhıye’deki mevcut binasının ihtiyaçları karşılamadığını bildiren Avukat İbrahim Avşar, Ankara Adliye Binası’nın yetersiz kaldığını, 1980’li yıllarının Ankara’sı için planlanmış bir binanın değişen nüfus karşısında yükü taşıyamaz halde olduğunu bildirdi.
40 yıllık bir sürede Ankara’nın nüfusunun iki kattan fazla artığını belirten Ankara Barosu avukatlarından İbrahim Avşar, bir dönemler asliye ve sulh mahkemelerinin ihtiyaçları karşıladığını belirterek, “İl merkezleri ile bir kısım ilçelerde de ağır ceza mahkemeleri bulunuyordu. Gelinen aşamada iş mahkemeleri, tüketici mahkemeleri, çocuk mahkemeleri, aile mahkemeleri, fikri ve sınai haklar mahkemeleri, ticaret mahkemeleri gibi pek çok ihtisas mahkemeleri kuruldu. Ceza mahkemelerinde de keza soruşturma evresinden başlayarak pek çok bürolar ve ihtisas birimleri oluşturuldu. Her geçen gün yenileri de eklenme ihtimali oldukça yüksek. Artan iş yükleri mahkeme sayılarının da artmasına neden oluyor” dedi.
1991 yılında Ankara Adliyesi’nin kimi odalarının boş olduğunu hatırlatan Avşar, şu anda yer darlığından ve işlerin yoğunluğundan pek çok mahkemelerde çift hakimin görev yaptığını, mahkeme kalemlerinde dosyalardan kımıldayacak yer kalmamış halde olduğunu bildirdi. Avukat Avşar, “Duruşma salonlarına sürekli olarak ek dosya dolapları yapılıyor. Dosyaları muhafaza edebilmek başlı başına mesele olmuş vaziyette. İş yoğunluğu çok fazla olan mahkemelerde kalem personelleri nefes alamaz durumdalar. Birkaç yıl önce sıkışıklığı bir nebze gidermek amacı ile icra müdürlükleri ile icra mahkemeleri ayrı bir binaya taşındı. Çok kısa süreli, geçici bir rahatlama sağlanmasına rağmen yer problemi son haddine gelmiş vaziyette” dedi.
Ankara için ihtiyacı karşılayacak yeni bir adliye binasının şart olduğunu söyleyen Avşar, mevcut binanın iş yükünü her bakımdan kaldıramayacak halde olduğunu belirterek, “Yeni binanın yerleşke olarak ihtiyaçları karşılamasının yanında ulaşımının da elverişli olması lazım. Binlerce, on binlerce adliye personeli, hakim, savcı, avukat ve vatandaşın her gün gelip gittiği bir yerin ulaşımının da olabildiğince kolay olması gerekir. Her gün yollarda 2-3 saatin heba olmasına karşı önlemler alınmalı. Yolda harcanan zaman, yorgunluk ve stres, dikkat ve enerji isteyen adalet mekanizmasının çalışmalarına çok büyük zararları olacaktır. Metro ve Ankaray güzergahı bu anlamda en mantıklı çözüm gözüküyor. Yeni teknolojinin tüm imkanlarını barındıran, huzur veren çalışma alanları, geniş duruşma salonları, kalemleri, kütüphanesi, iyi planlanmış arşivi, konferans salonları, sosyal donatıları ve yeterli otoparkı ile Ankara’ya acil yeni bir adliye binası gerekli” açıklamasında bulundu.