Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 00:00
Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, saatte 24 bin piliç kesim potansiyeli olan Avrupa’nın en büyük kapasiteli kesimhanesi için yatırımlarını sürdürdüklerini söyledi.
Koca, şu anda Avrupa’nın en büyük kapasiteli kesimhanesinin yatırımlarını sürdürdüklerini ifade ederek, saatte 10 bin pilicin işlendiği kesimhanelerinin 9 ay içinde saatte 24 bin kapasiteye çıkarılacağını bildirdi.
Koca, 2008 yılında söz konusu kesimhane için 21 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, bu yıl da yatırımlarına 40 milyon liralık bir miktarla devam ettiklerini söyledi.
Haftada 1,5 milyonun üzerinde piliç kesimi yaptıklarını belirten Koca, Türkiye’nin her tarafında dağıtım ağı kurduklarını belirtti.
Koca, şu anda 2 bin çalışanlarının bulunduğunu, kesimhane kapasitesinin artışıyla beraber 3 bin çalışana ulaşacaklarını ifade ederek, "Biz artık teşviki falan unuttuk. Yatırım yapmamız gerekiyorsa yapıyoruz. Bizim sektörümüz emek yoğun bir sektördür. Desteklendiği sürece hem istihdamın artmasında, hem de ihracatta çok önemli bir ülke konumuna gelinmesinde sektörün büyük katkısı olacaktır" şeklinde konuştu.
Kriz kuş gribinden kötüydü
Geçen yıl yumurta üretimine girme planlarının olduğunu ancak yaşanan sektörel kriz nedeniyle bu planlarını ertelediklerini ifade eden Koca, şunları kaydetti:
"Tarihimizin en büyük krizini yaşadık geçen yıl. Bu global kriz bize hafif geldi. Kuş gribinden de daha kötüydü. Yumurta üretimi, önümüzdeki yıl başlayacağımız bir yatırım olacak.
Bizim her zaman hedefimiz, ’bir işe soyunmak’ değil, lider olmaktır. Yumurtada da hedefimiz lider olmak. Yumurta için 600 bin hayvan kapasiteli kendi üretim kümeslerimizi kuracağız. Modern ambalajlama tesisleri kullanacağız."
Ekonomik krizden en az etkilenen sektörde faaliyet gösterdiklerine dikkati çeken Koca, cirolarının geçen seneye göre daha yüksek olmasını beklediklerini bildirdi.
Piliç eti üretimi ve satışlarında büyümelerinin sürekli devam ettiğini vurgulayan Koca, Türkiye’de pazar paylarının yüzde 11 olduğunu ancak büyümelerini sektörle beraber gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Avrupa’nın tedarikçisi olabiliriz
KOCA, şu anda yoğun olarak Irak’a ihracat yaptıklarının altını çizerek, Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleştirecekleri ihracata ilişkin, şunları kaydetti:
"Avrupa ülkeleri için onay alan firmalardan birisiyiz. Biraz uzun bir süreç. Orada bir kota sistemi var. İsterseniz kotasız malı gönderebilirsiniz. Ancak yüksek gümrük vergileri var. Kotalı sistemde gümrük vergileri dörtte birine düşüyor. Onun için kotalı sistemi oturtmaya çalışıyoruz. Maalesef Türkiye’nin de kotası yok. Diğer ülkelerin kotasından bu işe girmek istiyoruz. Temmuz ayında dağıtılacak kotaya yetişmeye çalışıyoruz. Eğer kotaları Temmuz ayına yetiştirirsek, Ekim ayından itibaren ufak ufak Avrupa Birliğine ihracata başlarız. Bana göre, 10 yıl içerisinde, Avrupa’nın en büyük tedarikçisi Türkiye olacaktır. Burada da Tarım Bakanlığı’nın biraz daha cesur, biraz daha gayretli olması gerekiyor. ’Bize izin vermezler’ zihniyetinden kurtulmaları gerekiyor. Diğer aşamalarda da bakanlık devrede olursa çiğ ete de girmiş oluruz."