Avrupa’da gıda katkı maddeleri tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da gıda katkı maddeleri tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2007 00:00

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, tüketicilerin daha iyi korunmasını ve gıda katkı maddeleriyle ilgili kararların daha saydam koşullar altında alınmasını sağlamak için değişiklikler önerdi.

AVRUPA Birliği, gıdalardaki katkı maddelerinin gelişen bilimsel veriler ışığında sağlığa daha uygun hale getirilmesi için değişiklik arayışına girdi.

Bu amaçla Avrupa Parlamentosu (AP) Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi dört ana düzenleme hazırlıyor. Düzenlemelerin ilk ikisi Komite’de oylanıp kabul edildi, kalan iki düzenleme içni 8 Mayıs’ta oylama yapılacak. AP’deki oylamaların ise Haziran ya da Temmuz aylarında başlaması bekleniyor.

YEDİĞİNİ  BİLME HAKKI

AP’den yapılan açıklamaya göre Çevre Komitesi’nin kararları yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler, koruyucular, oksitlenmeyi önleyiciler, kıvam artırıcılar, jeller, paket gazlarını kapsıyor. Avrupa Parlamentosu Raportörlerinden Asa Westlun (İsveç, AP Halk Partisi Grubu) "Tüketicilerin ne yediklerini bilme hakkı var" dedi.

AP’nin konuyla ilgili açıklamasında katkı maddelerinin gıdaların kalitesini artırma amacı taşıdığı belirtilirken "Gıdalarda kullanılan katkı maddeleri, bazıları eski tarihlere dayanan, bir düzineyi aşkın AB yasası tarafından düzenleniyor. Yasaların basitleştirilmesi, Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA)’nın denetimi altında son bilimsel bulguların düzeyine getirilmesi konusunda herkes hemfikir bulunuyor" denildi.

Gıda katkı maddelerinde şu anda geçerli kuralları değiştirmeyi amaçlayan dört yeni düzenlemenin ilki katkı maddeleri, enzimler ve lezzet artırıcılar için ortak izin sürecini öngörüyor. Çevre ve Gıda Komitesi katkı maddeleri izin süreciyle ilgili kapsamlı değişiklikler yapılmasını oybirliğiyle kabul etti.

Katkı maddeleri, enzimler ve lezzet artırıcılarda ayrı ayrı izinli ürün listeleri hazırlanacak, kullanım koşulları ve etiketleme kuralları da belirlenecek.

YENİDEN DEĞERLENDİRME

Komite’de kabul edilen ikinci düzenleme ise izinli katkı maddelerinin uyması gereken koşulları ortaya koydu. Buna göre, "Katkı maddeleri tüketicilerin ya da bundan zarar görebilecek grupların sağlığı için tehlike oluşturmayacak, kullanımı tüketicinin yararına yönelik olarak teknolojik açıdan gerekli bulunacak, tüketiciyi aldatmayacak, çevreye zarar vermeyecek."

Yapay tatlandırıcılar ve renk vericiler için de özel koşullar getirildi. AP Üyeleri burada da lezzet artırıcılarla ilgili "istenen etkinin baharat ve diğer doğal maddelerle elde edilememesi durumunda kullanımı" gibi ek koşullar getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!