Güncelleme Tarihi:
Ankara, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen, ‘Sporcu Sağlığı ve Doping’ konulu sempozyuma ev sahipliği yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi’ndeki Kültür Merkezi Yeşil Salon’da düzenlenen sempozyuma alanında uzman eğitimciler, milli sporcular ile antrenörler katıldı.
Dopingin spora olumsuz etkisi ile sporcuların bilinçsizce kullandıkları ilaçlara dikkat çekilen sempozyumda öne çıkan konu ise sertifikası iki yıl önce askıya alınan Türkiye Doping Merkezi oldu.
SPOR CAMİASI HAZMEDEMİYOR
Türk sporcularının numunelerinin Atina’ya gitmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç merkezin en kısa sürede akredite edilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi:
“Numunelerin Atina’ya gitmesi utanç verici. Bütün numunelerin Atina’ya gitmesi, kalkınmakta olan ülkemizin ve spor camiamızın hazmedemeyeceği bir konu olduğu için WADA akreditasyonlu Türkiye Doping Merkezi’nin Hacettepe Üniversitesi’nde yeniden kurulması gerekiyor.
HEDEF BU YIL ALMAK
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel Hacettepe Üniversitesi olarak Türkiye Doping Merkezi’nin tekrar WADA tarafından akreditasyonu için çalışmaları yoğunlaştırdıklarının altını çizdi. Gümüşel, “Bu yıl içerisinde akreditasyonumuzu tekrar almayı hedefliyoruz. Yaptığımız hatadan bir ders alarak bu akreditasyonumuzu asla kaybetmemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
WADA KANAYAN YARA
Sempozyumun Türk sporuna ve sporcu sağlığına bilimsel destek vermek amacıyla düzenlendiğini aktaran Türkiye Boks Federasyonu Sağlık Kurulu Başkanı Op. Dr. Şenol Kalyoncu, “2020 Olimpiyat adaylığının belli olacağı bugünlerde olimpiyat hedefimize katkı vermek amacıyla burada bulunuyoruz. Ayrıca bir diğer hedefimiz, Türkiyemizin kanayan yarası olan doping ve WADA onaylı bir doping merkezinin tekrar hayata geçirilmesidir” diye konuştu.
NE KADAR DONANIM O KADAR KALİTE
Spor camiasında bilgi alışverişinin çok önemli olduğunu ifade eden Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdür Yardımcısı Tamer Taşpınar ise şunları söyledi:
“Bilginin sonu yok, sporla ilgili bir çok konuyu bilgi alışverişleriyle öğrenebiliriz. Hocalarımız bilgilerini sporculara, antrenörlere aktarmaktan çekinmesinler bizler de bu bilgileri öğrenmek için elimizden geleni yapacağız. Sporcularımız bilgi ve teknik bakımından ne kadar donanımlı olursa, kaliteli sporcu olurlar.”