Atılım’dan 2010’da Ar-Ge atılımları

Güncelleme Tarihi:

Atılım’dan 2010’da Ar-Ge atılımları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2010 00:00

Atılım Üniversitesi’nin Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi, Avrupa’daki Ar-Ge harcamaları eşiğini aynı kalite ile üçte bir oranında aşağı çekmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

PROJE Yöneticisi ve Atılım Üniversitesi Üretim Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Tekkaya, projenin Türkiye’de üretime büyük katkı sağlayacağını savunurken, yeni merkezin en büyük hedefini Avrupa standartlarında olmak ve  Avrupa’daki Ar-Ge maliyetlerini üçte bir oranında düşürmek olduğunu söyledi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Tekkaya, Atılım Üniversitesi Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:  “Bu mekan, bir araştırma merkezi Atılım Üniversitesi bünyesinde kurulan ve sanayii ye yönelik teknolojik araştırmalar yapmak üzere kurulan bir merkez. Sanayii, üretim sanayii. Üretim Sanayii’nin de metal şekil değiştirme bölümü. Yani, metali alıp birşey kesmeden istediğimiz şekile getiriyoruz. Örneğin, araba saçları, dış kaporta saçları veya uçağın kanatları...
Tıkanma noktası
Biz burada bu teknolojilerin geliştirilmesine adadık kendimizi. Bu merkezin önemi şurdan geliyor, Türk Sanayii şuan da Türkiye’nin ekonomik motoru durumunda, 2008 yılının değeri veriyorum bu yıl biraz daha kötü geçeceği için, 2008 yılında 150 milyar dolara yakın ihracatımız vardı. Bu ihracatın yüzde 95 kadarı üretim sanayiinden gelmiş vaziyette. Ben öğrenciyken bu 108 milyar dolardı yani düşünün 20 misli artmış. Bu, Türk sanayiinin başarısı. Yanlız sanayii geldi tıkandı artık. Daha ilerliyebilmesi için, Ar-Ge araştırma yapması lazım ve kendi teknolojisini üretmesi lazım. Bunu sağlayabilmek için de bilimsel araştırmalar yapması lazım. Bunu yapacak, kuruluşlarda üniversiteler veya bu tür merkezler oluyor. Üniversitelerdeki problem, sanayii tecrübesi olmadığı için üniversitelerdeki hocalarımızın çoğunun yüzde 90’nının belki daha fazlasının.
Amacımız hizmet
Atılım Üniversitesi Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi tamamiyle sanayiiye hizmet etmek üzere, Ar-Ge faliyetiyle bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapmak üzere kurulan bir merkez. Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteğini aldık, 8 milyon 600 bin liralık bütçemiz var. Bunun 5 milyon 300 bin lirası Devlet Planlama Teşkilatı’nın bize desteğidir 2 milyon 500 bin lirası üniversitenin desteğidir geriye kalan kısmı ise sanayii kuruluşlarının bize verdiği destektir. Bu merkez, üç yıllık bir proje. Aralık 2007’de başladı proje, şu anda ikinci yılımızı tamamlamış vaziyetteyiz. İkinci yıl olmasına rağmen proje tamamlandı. Bir yıl neredeyse erken tamamladık. Makinalarımızın büyük çoğunluğu geldi. Asıl iş bundan sonra başlıyor. Bunu kurmak işin bir yanı, başarıyla projeler yapmak sanayiiye hizmet etmek ikinci yönü.
Özenli denetleyici kurul
Bu proje kısmını sağlayabilmek için de Türkiye’de hatta Avrupa’da ilk defa yapılan bir yönteme başvurduk. Yönetim Kurulumuz 15 kişiden oluşuyor, dokuzu sanayiiden. Yani oy fazlası sanayiinin, bu da demek oluyor ki sanayii bize yön veriyor. Bu şekilde de işbirliğinin sağlık yürümesini garantileyeceğimizi düşünüyorum. Şu ana kadar merkez resmen açılmış olmamasına rağmen 5-6 tane projemiz yürüdü, hatta bi kısmı bitti. Türkiye Havacılık Sanayii’ne yaptığımız proje devam ediyor çok kısa sürede tamamlanacak. Bu şekilde daha açılmadan projelerimiz geliyor ve bitiriyoruz. Açılışımız, ulusal olarak 13 Nisan’da, uluslararası olarak ise 14-15 Ekim’de olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!