Güncelleme Tarihi:
Toplantıya TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu ile Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği Temsilcisi Muharrem Yamaç da katıldı. Atık konusunda yaşanan sorunları siyasal alana taşımayı düşündüklerini belirten Bozoğlu, “Bakanlıklar, siyasi partiler, belediyeler ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlar işbirliği yaparak, sorunu hep birlikte değerlendireceğimiz bir çalıştay yapma kararı aldık” dedi. Bozoğlu şöyle devam etti:
SEKTÖRÜN CİDDİ SORUNLARI VAR
“Atık konusunun ülkenin kanayan yarası olduğunu düşündüğümüz için sektör temsilcileri ve meslektaşlarla atık çalıştayı yapma kararı aldık. Atık sektörünün ciddi sorunları var. Dönüşüm ciddi ve yüksek maliyet gerektiriyor. Bu nedenle bu sektör teşvike ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde çevre yönetimi alanında güzel gelişmeler de yaşanıyor. Ancak çevre kirliliği hala artıyor. Derelerimiz, havamız ve toprağımız kirlenmeye devam ediyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında 44 milyon hektarla ülke yüzölçümünün yüzde 56’sını oluşturan mera ve çayır alanları, 2014 verilerine göre 14,6 milyon hektara inerek yüzde 19’a geriledi.”
GELECEĞİ TÜKETİYORUZ
Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği Temsilcisi Muharrem Yamaç ise karbon ayak izine bakıldığında geleceğin tüketildiğini, ülkenin önemli bir şekilde tüketim toplumuna dönüştüğünü belirterek, “Avrupa ülkeleri geri dönüşüm toplumu haline geldi. Türkiye’de ise biz işin çok başındayız” diye konuştu.