ATEM Başkanı kira artışlarına karşı uyardı: Denetim sıklaştırılsın para cezası uygulansın

Güncelleme Tarihi:

ATEM Başkanı kira artışlarına karşı uyardı: Denetim sıklaştırılsın para cezası uygulansın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2023 14:02

ATEM Başkanı Hakan Akçam, deprem sonrası Ankara’da bazı ev sahiplerinin fırsatçılık yaparak kiralarında yüzde 50’ye varan artışa gittiğini söyledi.Akçam, deprem nedeniyle artan kiraların önüne geçmek için ‘denetimlerin sıklaştırılması’ ve 'para cezalarının uygulanması’ çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 10 ilinde meydana gelen deprem sonrası, evleri yıkılan ya da hasar alan çok sayıda aile diğer illere göç etmeye başladı. Yoğun göçün yaşandığı Ankara, Mersin, Antalya ve Kayseri gibi kentlerde ise kira artışları gündeme geliyor.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, deprem sonrası başkentteki konutlarda kira artışlarının yaşanmaya başladığını söyledi. “Her dönemde olduğu gibi maalesef bu dönemde de fırsatçılar ortaya çıktı” diyen Akçam, depremi fırsat bilip kira artışına gidenlere yönelik ivedi uygulamalara ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

YÜZDE 50’YE VARAN ARTIŞ

Hürriyet Ankara’ya açıklamalarda bulunan Akçam şöyle konuştu: “Deprem sonrasında Ankara’daki konutlarda kiralar yüzde 15 ila 50 arasında arttı. Ankara’nın merkez ilçelerinde yüzde 50’ye varan artışlar söz konusu, diğer ilçelerde de yüzde 20 artışların olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; Sincan’da deprem öncesinde 3 bin lira olan bir konuta, deprem sonrasında 5 bin civarında ücret isteniyor.”

Haberin Devamı

BAKANLIK MÜDAHALE EDİYOR

Akçam, kira artışlarının önüne geçmek için etkin bir denetime ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu:
*Her dönemde olması gereken denetlemenin, bu dönemde daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ilgili kurumların kira artışlarına yönelik denetimleri sıklaştırması lazım.
*Depremi fırsat bilerek kira artışına gidenlerin tespit edilmesi, tespit edildikten sonra da yüksek miktarda para cezası kesilmesi yönünde ivedi bir uygulamaya ihtiyaç var.
*Yaşanan durumu fırsat bilip kira artışına gidenler ihbar edilebilir. Zaten ihbar edildiğinde Ticaret Bakanlığı müdahale ediyor.

ATEM Başkanı kira artışlarına karşı uyardı: Denetim sıklaştırılsın para cezası uygulansın

500 AİLE BAŞKENTTE KONUTLARA YERLEŞTİ

Akçam, fırsatçıların yanı sıra çok sayıda yardımsever insanın da depremzedelere destek olduğunu belirterek, “Bu anlamda sektör olarak da elimizden geleni yapıyor, depremzede vatandaşlarımıza destek veriyoruz. Depremin ilk gününden itibaren Ankara’ya gelen depremzedelerin mağdur olmaması için harekete geçtik. Ev sahipleriyle iletişime geçerek depremzedelerden kira almamaları yönünde talepte bulunuyoruz. Kabul eden mülk sahipleri kira almadan evini depremzedelere açıyor ya da bir yardımsever bularak vatandaşlarımıza evlerini kiralıyoruz. Zaten Ankara’da ev kiralamak isteyen depremzedelerden komisyon hizmet bedeli alınmaması için meslektaşlarımıza mesaj gönderdik. Bu şekilde şu ana kadar 500 aileyi başkentteki evlere ücretsiz yerleştirdik. Konutların yetersiz kaldığı durumda da otel odaları kiraladık. Şu ana kadar 20 otel odasını da depremzedeler için kiraladık” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!