Atatürk’ün hatırası yeniden yaşatılmalı

Güncelleme Tarihi:

Atatürk’ün hatırası yeniden yaşatılmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2008 00:00

Gönüllü kent habercilerinden Mahmut Baytemir’in Söğütözü’nde bulunan Atatürk Evi’nin halkın ziyaretine kapatılmasını konu alan haberine, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’den açıklama geldi. Bingöl, Ankara’da Atatürk’e dair tüm mekan ve hatıraların yeniden canlandırılmasını istedi.

Atatürk ve Ankara’ başlığı ile detaylı ve kapsamlı bir başvuru eseri oluşturulması gerektiğini vurgulayan Bingöl, Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Yeni nesillere Atatürk deyince, Ankara’da sadece belirli mekanlar akıllarına geliyor. Oysa büyük önderin yıllarca yaşadığı, genç cumhuriyetin başkenti olarak büyük emek harcadığı Ankara’da, O’nun elinin değdiği, çok fazla mekan ve alan var. Söğütözü’ndeki Atatürk Evi, yani kulübe de bunlardan bir tanesi. Bu tür özel mekanların daha titizlikle korunması, daha ön plana çıkarılması gerekiyor. Örneğin Tekel Genel Müdürlüğü içinde bu tür alanlar ve eşyalar olduğunu biliyorum, ama bunlar kamuoyunun bilgi ve dikkati dahilinde değil.

Fırça attıran iğde ağacı

Bu tür değerli hatıralar, sadece mekanlar ve eşyalarla da sınırlı değil. Örneğin Atatürk Orman Çiftliği’ndeki kavaklı yolda araba ile giderken, Atatürk arabayı durduruyor ve işaret ettiği yerdeki iğde ağacının nerede olduğunu soruyor. Çevresindekiler böyle bir ağacın varlığından haberdar olmadıklarını söyleseler de, Atatürk ısrar ediyor. Ve en sonunda ağacın inşaat çalışmaları sırasında kesildiği ortaya çıkıyor. Atatürk’ün bu olaya çok üzüldüğü ve defalarca bu konuda ilgili kişileri ’sert biçimde’ uyardığı söylenir. Belki bizler kentliler olarak, yıllar içinde AOÇ’yi talan etmek yerine, O’nun aziz hatırası için o alanda bir iğde ormanı oluşturmalıydık.

İzleri her yerde kalmalı

Etnoğrafya Müzesi binasının inşaatı aşamasından, Gar Lokantasına, Börekçi konağından eski ziraat okuluna, Valilik’teki çalışma odasına kadar büyük liderin o kadar çok yerde izleri var ki. Atatürk ile ilgili çok sayıda araştırma ve çalışma yapılıyor. Hepsi de değerli çalışamalar ancak, ben Atatürk ve Ankara konulu çalışmaların yeterli düzeyde olmadığını düşünüyorum. Bir dedenin torununa Atatürk’ün Ankara’da neler yaptığını anlatırken, elinden tutup ilgili mekanlara götürmek için başvuracağı kapsamlı ve detaylı bir kaynak eserin daha da gecikilmeden hazırlanması gerektiğine inanıyorum."

O gizli cennet köşesi Atatürk’ün ’koliba’sı

GÖNÜLLÜ kent muhabiri Mahmut Baytemir ankara.sendeyolla.com’a gönderdiği ’Cennetimize Kıymayın’ başlıklı haberinde, içinde Atatürk Evi’nin de bulunduğu Söğütözü mesire yerinin halkın kullanımına kapatıldığına dikkat çekmiş ve "Bu konuda bir iddia da, Orman Bakanlığı kontrolündeki bu yerin TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ne devredileceği ve çalışmaların son aşamaya geldiği yönünde" demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!