Atadan yadigar üretim

Güncelleme Tarihi:

Atadan yadigar üretim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2020 14:11

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yetişen üzümler, işlenerek cevizli sucuk haline getiriliyor.

Haberin Devamı

Cevizli sucuk üretiminin yapıldığı Macun Mahallesi’ni ziyaret eden Beypazarı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Esin Korkmaz, ilçedeki 7 bin dönüm bağdan toplanan üzümlerle, cevizli sucuk yapıldığını söyledi. İlçe genelinde ruhsatlı 17 cevizli sucuk imalathanesinin bulunduğunu belirten Korkmaz, “Toplanan üzümler kaynatılarak ve özel işlemlerden geçirilerek, elde edilen şıra, pekmez sucuğu imalatında kullanılıyor. Pekmez sucuğunun ham maddesi buğday unu, üzüm pekmezi ve ceviz olarak imal ediliyor. Bu ürünlerde kesinlikle glikoz kullanılmıyor. Tamamen üzümün şırası, şerbetinden yapılıyor” ifadelerini kullandı. Ata yadigarı olarak gördükleri bu geleneği, sürdürmekte kararlı olduklarını belirten üretici Hamza Kılıç ise üretimle ilgili şu bilgileri verdi: “Dedem, babam ve ben kendimi bildim bileli yapıyoruz. Öncelikli olarak cevizler bir ipe diziliyor. Ardından pekmez ile buğday unu ocakta kaynatılarak, belirli bir kıvama getiriliyor. Bunun ardından ipe dizilen cevizler, bu kıvama batırılarak üzerine pekmezli ürünün yapışması sağlanıyor. Bu durum 3 kez tekrar edilir. Ardından pekmez sucukları, burada da görüldüğü gibi kurumaya bırakılır. Belirli bir süre kurumasının ardından talebe göre, iç piyasaya gönderiyoruz. Besin değeri de oldukça yüksek ve doğal bir ürün.” Kılıç, cevizli sucuğu Türkiye’nin birçok yerine gönderdiklerini ve ilçeye gelen turistlere satışını yaptıklarını da kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!