Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın Türkiye’ye açılan kapısı olan AŞTİ’de bayram yoğunluğu başladı. Firmalar sefer sayılarını artırırken, yetkililer talebe yetişmekte zorlanmalarına rağmen, ek seferlerle herhangi bir mağduriyet yaşatmayacaklarını belirtiyor. Ankaralıların günler öncesinden biletlere rağbet gösterdiğini dile getiren firmalar, “Arefe günü ve bayramın birinci günü biletleri haftalar öncesinde doldu” derken, AŞTİ Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, “Hava şartları ve tatilin kısa olması yoğunluğu Anadolu’ya kaydırdı. Firmalar ek seferlerle mağduriyet yaşatmayacaktır” diye kontuştu.
KORSANA DİKKAT
Tekeli, Ankara’nın tüm ihtiyacına cevap verebildiklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin metro ağına entegre olan ve ulaşım açısından en iyiler arasında gösterilen terminallerinden birisiyiz. Firmalar da aynı özenle çalışarak Ankaralılara hizmet veriyor. Biz yolcularımızdan ilk gün gidiş ve son gün dönüş stresi yaşamamaları için biletlerini önceden almalarını istiyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızdan dikkatli olmalarını ve güvenilir firmalardan bilet almalarını istiyoruz. Korsana karşı duyarlı olmak gerekiyor. Ankara Valiliği olmak üzere emniyet, trafik şube, Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, AŞTİ yönetimi ve yazıhaneler koordineli olarak çalışıyoruz. Hiç bir sıkıntı yaşanmadan bu yoğun dönemi atlatacağız.”
YHT’lerde bayram yoğunluğu
YHT’lerde bayramdan 20 gün önce satışa çıkarılan biletlerde iade ve seyahat değişikliği gibi durumların dışında boş yer bulunmuyor. Ankara-İstanbul arasında karşılıklı 12, Ankara-Eskişehir arasında 10, Ankara-Konya arasında 14 ve Eskişehir-Konya arasında karşılıklı 4 sefer olmak üzere toplam 40 seferde günde yaklaşık 17 bin yolcu taşıyacak olan YHT’lerde 4 günde toplam 70 bin kişinin seyahat etmesi bekleniyor. TCDD yetkililerinden alınan bilgiye göre, YHT’ler Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Konya hattında hızlı ve konforlu olması nedeniyle seyahat anlamında akla ilk gelen ulaşım aracı haline gelmesi nedeniyle seferlerde boş yer kalmadı. Tatil planlamasını son güne bırakanlar, alternatif ulaşım araçlarını değerlendirmek zorunda kalacak.
İLGİ ÇOK FAZLA
Eskişehir Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer, 2009 yılında Ankara-Eskişehir YHT hattı açılmadan önce iki kent arasındaki ulaşımın yüzde 78’inin karayoluyla sağlandığını söyledi ve şunları ekledi: “Elimizdeki verilere göre, YHT, Ankara ve İstanbul hattında seyahat anlamında yoğun ilgi gören seyahat aracı haline geldi. Şu an Ankara-Eskişehir hattındaki yolcuların yüzde 72’si hızlı trende. Önceden karayolu bu rakamlardaydı, şimdi ibre tam tersine döndü. Vatandaş bizden yer bulamazsa diğer ulaşım araçlarına bakıyor. Bayram biletleri 20 gün önceden satışa sunuldu. Planlamasını erken yapanın yer bulma şansı daha yüksek. Tatil planını son günlere bırakan ulaşımda sıkıntı yaşayacak.”