Murat YILMAZ/AFYONKARAHİSAR
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2022 00:31
‘AB Yeşil Mutabakatının ASO Üyesi İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin Yönetilmesi’ projesine başladıklarını belirten ASO Başkanı Nurettin Özdebir, üye şirketlere, eğitimlerin yanı sıra karbon ve su ayak izi hesaplanması konusunda teknik destek vereceklerini söyledi.
Avrupa Birliği(AB) Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon düzenlemesinin 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi ile AB’ye ihracat yapan firmaların ürünlerindeki karbon ayak izi miktarını bildirmeleri gerekeceğine dikkat çeken Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bu alana yönelik yapacakları çalışmaları anlattı. Son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye’de sanayiye yönelik olarak uygulanan stratejilerin ve politikaların güncellenmesini zorunlu kıldığını belirten Özdebir, “Bu güncellemeleri yaparken de bakmamız gereken önemli bir nokta daha önümüzde durmaktadır. Bu da ‘yeşil sanayi’ ve ‘döngüsel ekonomi’ kavramlarıdır. Bu kavramlar önümüzdeki dönemde hiç olmadığı kadar önemli hale gelecektir” dedi. Afyonkarahisar’da düzenlenen ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan Özdebir, özetle şu bilgileri paylaştı:
DOĞA DOSTU ÜRETİM SÜRECİ ÖNE ÇIKACAK “Yeşil ekonomi ya da yeşil büyüme, son yıllarda sürdürülebilir kalkınmayla beraber yoğun bir şekilde kullanılan yeni kavramlardır. Yeşil ekonomi, insanların refahını artıran kaynakların ve çevresel hizmetlerin devamını sağlayacak doğal varlıklar korunurken, aynı zamanda da ekonomik büyüme ve kalkınmanın teşvik edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Yeşil ekonomi, biyoçeşitliliğe ve ekosisteme zarar verilmesini engellemeyi hedefler. Enerjinin ve kaynakların etkin kullanılmasını sağlar. Emisyon ve çevre kirliliğini azaltan sosyal yatırımlar sayesinde, insan refahındaki büyümenin ve istihdamın artmasını hedefler. Nasıl ki 2000 yılından bu yana Fortune 500 listesindeki firmaların yarısının ismi değişmişse, bundan sonra da verimli ve etkin üretim süreçlerini ve teknolojilerini geliştiren, döngüsel ekonomi ile kaynaklarını en doğru kullanan firmalar listede yer bulacaklardır. Tüm bu gelişmeler, doğa dostu teknolojilerin ve üretim süreçlerinin ön plana çıkmasına imkân tanıyacaktır.
KARBON AYAK İZİ MİKTARI BİLDİRİLECEKAvrupa Birliği(AB) tarafından yürürlüğe konulan AB Yeşil Mutabakatı ile çevre konuları AB ticaret politikalarına entegre edilmiştir. Benzer duyarlılığı sadece Avrupa Birliği’nde değil aynı zamanda Dünya Ticaret Örgütü’nde de görmek mümkündür. AB tarafından çevrenin ticaret politikasına entegre edilmesinin kaçınılmaz bir sonucu sektörlere özel yeni kuralların getirilecek olmasıdır. AB tarafından Yeşil Mutabakat kapsamında çıkarılan çok sayıda strateji belgesi mevcuttur. Adeta bir AB Yeşil Mutabakat külliyatı oluşmuştur. Sanayi, döngüsel ekonomi, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik için kimyasal strateji bu strateji belgelerinden sadece bir kaçıdır. Sınırda karbon düzenlemesinin 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi ile AB’ye ihracat yapan firmaların ürünlerindeki karbon ayak izi miktarını bildirmeleri gerekecektir. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren de içerilen karbon değerine göre bir ödemede bulunulacaktır. Sınırda karbon düzenlemesinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında Türkiye ön sıralarda yer almaktadır.
ASO ÜYESİ İŞLETMELERE DESTEK VERİLECEKBiz de bu nedenle çok önemli bulduğumuz ‘AB Yeşil Mutabakatının ASO Üyesi İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin Yönetilmesi’ projesine başladık. Proje ile üyelerimizin ve faaliyette bulundukları sektörlerin mevcut durumu değerlendirilecek, 35 meslek komitesi içinde yer alan firmalarımıza ziyaretler gerçekleştirilerek risk analiz çalışmaları yapılacaktır. İşletmelerimiz için karbon ve su ayak izi hesaplamalarına ilişkin düzenleyeceğimiz eğitim programlarının yanı sıra, üye şirketlerimize karbon ve su ayak izi hesaplanması konusunda teknik destek verebilecek ekipler oluşturulacaktır. Böylece üye şirketlerimiz tedarik ve ihracat süreçlerinde özellikle enerji ve kaynak kullanımlarında karşılaşacakları düzenlemeler için hazırlık yapabilecek ve rekabet güçlerini koruyabileceklerdir.”
SANAYİCİLERE EKO İKLİM DAVETİAnkara Ticaret Odası(ATO) ile birlikte 30-31 Mart tarihlerinde ATO Congresium’da Eko İklim Zirvesi ve Fuarı’nı gerçekleştireceklerini hatırlatan Özdemir, sanayicileri davet ederek, “Ankara olarak bu konuya sahip çıkarak bir farkındalık yaratmak istedik ve büyük bir destek gördük. Çok çeşitli etkinlikler, uluslararası konuşmacılar var. TOGG ilk defa bu zirvede Ankara’da görücüye çıkacak. ‘Sanayinin Yeşil Dönüşümü’ başlıklı bir oturum gerçekleştireceğiz. Bu etkinliklere katılarak, Ankaralı sanayicilerin bu dönüşüme nasıl sahip çıktığını hem ülkemiz hem gezegenimiz için yaratmaya çalıştığı farkındalığı herkese gösterelim” dedi.