ASKİ'den su tasarrufu çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2017 12:54

ASKİ'den su tasarrufu çağrısı

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- ANKARA Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, iklimsel olarak kurak dönemin ve aşırı sıcakların başladığına dikkat çekerek, bundan dolayı içme sularının daha tasarruflu kullanılması konusunda Ankaralıları uyardı.
Geçtiğimiz kış aylarında Ankara'nın az yağış aldığını ve Haziran ayında iyi yağış almasına rağmen yine de geçen yıla oranla barajların doluluk oranının daha düşük seviyelerde olduğunu belirten ASKİ yetkilileri, Ankaralıları, su kullanımında dikkatli olmaya çağırdı.
 Başkent'in mevsimsel olarak yaz aylarında kurak geçen bir şehir olduğunu hatırlatan yetkililer, şunları söyledi:
"ASKİ Genel Müdürlüğü olarak Ankaralıların su sıkıntısı yaşamaması için 7 gün 24 saat çalışmalarımızı sürdürsek de vatandaşlarımız bizlere destek olarak, suyu gereksiz yere harcamadan, tasarruflu kullanmalıdır. En son aldığımız verilere göre barajlarımızın doluluk oranı yüzde 32,08. Eylül ayına kadar herhangi bir su sıkıntısı ön görmesek de bu süreyi daha uzun zaman dilimine yaymanın, vatandaşlarımızın elinde olduğu unutulmamalıdır. Su sıkıntısının uzun süre boyunca gündeme gelmemesi için mümkün olduğu ölçüde tasarruf yapılmalıdır."
ASKİ'DEN SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ
ASKİ yetkilileri, tasarruflu su kullanmanın püf noktalarını da şöyle sıraladı: "Evdeki bozuk muslukları tamir edilirse, bir musluktan yılda 1 ton su; tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12 ton su; duş süresi 1 dakika azaltılarak, yılda kişi başına 18 ton su, bulaşıklar elde değil de makinede yıkandığında yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün. Ayrıca bulaşık ve çamaşır makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalı.
Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak, 4 kişilik bir ailede yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir. 
İçme suyu dışındaki sular birkaç kez kullanılabilir. Örneğin sebze ve meyvelerin yıkandığı suyla ya da çamaşır makinelerinden çıkan suyla balkonlar yıkanabilir. 
Sifon gereksiz yere çekilmemelidir. Sifonun bir kez çekilmesiyle 10 litre su harcanır. İhtiyaca göre su bırakan kademeli sifonlar tercih edilmelidir. Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak basıncı artıran yeni sistemler kullanılmalıdır.
Araçlar hortumlarla saatlerce su akıtılarak yıkanmak yerine kovaya su doldurularak fırça yardımıyla yıkanmalı. Bahçe sulamada da yine mümkün olduğunca tasarruflu davranmalıdır
FOTÜOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!