Askerden doktora herkes emlakçılığa soyunuyor

Güncelleme Tarihi:

Askerden doktora herkes emlakçılığa soyunuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 00:00

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan, özellikle gayrimenkulde talep patlaması yaşandığı dönemlerde emlakçılığa olan ilginin çok arttığını, ama bu işin zannedildiği kadar kolay olmadığını kaydetti. Taylan, "İnsanlar kendine uygun olup olmadığını araştırmadan, sermayesini hesaplamadan emlakçılığa soyunuyor, işyeri açıyor, 3-5 ay sonra da kapatıyor" dedi.

ANKARA Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Ali Taylan, Ankara’da emlakçılığa büyük bir ilgi olduğunu, doktordan öğretmene, askerden bürokrata pekçok kişinin emlak müşaviri olmak istediğini belirterek, "Mesleğe ilgi olması sevindirici ama, bu iş bilgi, uzmanlık ve büyük sermaye istiyor" dedi.

Ankara Hürriyet’e konuşan Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Taylan, gayrimenkulde talep patlaması yaşanınca emlak sektörüne ilginin arttığını, buna paralel olarak da emlak müşaviri olmak isteyenlerin sayısının arttığını belirtti. "Bürokrasinin en üst kademelerinde görev yapanlardan tutun emekli polislere kadar birçok kişi emlakçı olmak istiyor" diyen Taylan, bu mesleğin sanıldığı kadar kolay olmadığını anlattı:

DIŞARIDAN GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİL "Emlak müşavirliği çok cazip bir meslek olarak görünüyor. Aklınıza gelebilecek her meslekten kişi bu sektörde kendine bir yer edinmeye çalışıyor. Bunların arasında genel müdürler ve üst düzey bürokratlar da var. Mesleğe bu kadar ilgi olması sevindirici olabilir ama dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. Uzmanlık, bilgi, deneyim ve sabır isteyen bir iş. İnsanlar kendine uygun olup olmadığını araştırmadan, sermayesini hesaplamadan emlakçılığa soyunuyor, işyeri açıyor, 3-5 ay sonra da kapatıyor. Zannedildiği gibi bir masa, bir telefonla emlakçılık yapılmaz." Emlakçılığın yurtdışında olduğu gibi Türkiye’de de saygın bir konuma erişmesi ve usülüne uygun çalışmayan emlak müşavirlerinin sektöre zarar vermesinin önlenmesi gerektiğinin altını çizen, Taylan, şu açıklamalarda bulundu:

EMLAK YASASI MÜDAHALESİZ ÇIKMALI Bu sektörün sorunlarını kökten çözecek olan "emlak müşavirliği yasa tasarısı"dır. Uzun yıllardır bu tasarı üzerinde çalışıyoruz. 2004’de bir kanun taslağı hazırlanıp, üzerinde revizyonlar yapıldıktan sonra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Başbakanlığa gönderildi. Bu yıl Ekim ayında Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı, ama yine kraldan çok kralcılar ortaya çıktı, yasada çeşitli değişiklikler yapıldı. Tasarının son halini bilmiyoruz. Bizim görevimiz odamız üyelerinin ve tüketicilerin hakkını korumak. Emalkçılıkla ilgisi olmayan bazı insanların bu yasaya müdahele etmemesini, tasarının bizim hazırladığımız haliyle kabul edilmesini istiyoruz. Yasada bizim kontrolümüz olmadan, birilerine paye verecek şekilde değişiklik yapılmasını kabul edemeyiz. Yasa bir an önce çıkmazsa, araya seçimler girecek ve kadük olacak.

EMLAKÇILARIN DENETİMİ ODAYA VERİLMELİ 2003’den bu yana emlak müşavirlerine ciddi yükümlülükler getiren "Emlakçılık Mecburi Standardı" uygulanıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlükleri denetim yaptığında bu standardın maddelerinden biri eksik olursa 3.5 milyar lira ceza kesiyor. Ama bu denetimler düzenli yapılmıyor. Bu görev, ticaret ve meslek odalarına verilmeli. Tüketicinin mağduriyetini önlemek, emlakçının hakkını korumak için bu çok önemli. Daha önce defalarca bu yönde girişimimiz oldu, ama bir sonuç alamadık. Ülkede sistem bozukluğu devam ediyor. Vergi kaydı, işyeri açma belgesi olmadan, hatta kahvede oturarak emlakçılık yapanlar var. Ekim ayında ATO’yla birlikte 226 kişiyle yaptığımız denetimde 2015 işyerinden 375’inin kaçak olduğunu tesbit ettik. Bu isimleri, ilgili belediye ve maliye bakanlığına verdik. Burada görev, Maliye Bakanlığı, Belediye, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na düşüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!