Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2010 00:00
SINDIRIM sistemi hastalıklarıyla ilgilenen uzmanlar, aşırı tuz ve çikolata tüketiminin mide kanseri riskini artırdığı, kan grubu A olanlarla erkeklerin ve sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerin de risk altında bulunduğu uyarısında bulundu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan, dünyada mide kanseri görülme sıklığının, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını bildirdi. Prof. Dr. Özkan, her 10 kanser vakasından birinin mide kanseri olduğunu belirterek, “Türkiye’de en sık görülen sindirim sistemi kanseri olan mide kanseri, ülkelere göre farklılıklar gösteriyor. Örneğin, Japonya’da ve Latin Amerika’da mide kanserine diğer ülkelerden daha sık rastlanıyor. Japonya’da bu nedenle işçilerle memurlara 40 yaşından sonra 5 yılda bir endoskopi şart koşuluyor” diye konuştu.
Lifli gıdalar
Özkan, mide kanseri görülmesinde beslenme ve yaşam şeklinin çok belirleyici olduğunu ifade ederek, genç yaştan itibaren kanser yapıcı bir maddeye maruz kalmanın kanser oluşumunda çok etkisi bulunduğunu, bu maddenin ne olduğu bilinmemekle birlikte, beslenme şeklinin sorumlu olabileceği üzerinde durulduğunu kaydetti.
Alkol ve özellikle sigaranın mide kanserine neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özkan; “Lif oranı düşük gıda alımı kanser riskini azaltır. Fazla miktarda çikolata ve tuz tüketiminin ise mide kanseri riskini artırdığına ilişkin bulgular mevcut” uyarısında bulundu.