Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 00:00
Engelli çocuklarının büyümesinin durdurulması için Ashley tedavisi uygulanmasını isteyen Ankaralı Evren ailesi, şimdi Sağlık Bakanlığı’ndan karar bekliyor. Ailenin talebini görüşmek ve bu tedavinin uygulanabilirliğini belirlemek için bakanlık bünyesinden bir etik kurul oluşturuldu.
ENGELLİ çocukları Umut Mert’e ABD’de Ashley adında küçük bir engelli kıza uygulanan ve büyümesinin durdurulmasını sağlayan müdahalenin yapılmasını isteyen Ankaralı ailenin talebi üzerine Sağlık Bakanlığı’nca Etik Kurul oluşturuldu. Aile, şimdi bakanlığın cevabını bekliyor
Çocuklarına tüm dünyada yankı uyandıran Ashley tedavisinin uygulanmasını isteyen ve Türkiye’de bir tartışma başlatan Evren ailesi şimdi Sağlık Bakanlığı’ndan bir cevap bekliyor. Umut Mert’in annesi Füsun Evren, eşi ve kendisinin, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM ve Sağlık Bakanlığına dilekçe ile başvurduklarını belirterek "Sağlık Bakanlığından gelen cevapta, talebimizin araştırmalar yapılarak değerlendirileceği yazıyor. Etik Kurul oluşturulmuş. Şimdi, sonucu heyecanla bekliyoruz" dedi. Evren, Gazi Üniversitesinden adını vermek istemeyen bir öğretim üyesinin de kendisini arayarak, Etik Kurulda yer aldığını söylediğini kaydetti. Öğretim üyesinin, Umut Mert’in durumuyla ilgili kendisinden bilgi aldığını anlatan Evren, şöyle konuştu:
KARARI ETİK KURUL VERECEK
"Benimle konuşan öğretim üyesi, Etik Kurul’da, pediatrist, nörolog, psikiyatrist, genel cerrah, endokrinolog, jinekolog ve hukuk uzmanının yer alacağını söyledi. Etik Kurul, gerekli belge ve bilgileri aldığında, toplanıp karar verecek. Ben, anne olarak bu tedavinin oğlumun geleceği için doğru olduğuna inanıyorum ama bu tedavinin Umut Mert’e uygun olup olmadığına doktorlar karar verecek."
Füsun ve Göksel Evren çiftinin, engelli çocukları Umut Mert’e "Ashley tedavisi" uygulanması için gönderdikleri dilekçeye, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hüseyin Büyükkayıkçı imzasıyla gelen cevap yazısında, "serebral palsi teşhisi konulan 13 yaşındaki Umut Mert Evren’in büyümesinin durdurulması" talebini konu alan dilekçenin incelendiği belirtildi. Söz konusu büyümenin durdurulması işleminin ilk olarak ABD’de Ashley isimli kıza uygulandığı ve bunun "Ashley Yöntemi" olarak adlandırıldığı anımsatılan cevap yazısında, "Ancak bu uygulamanın ülkemizde yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak konunun bilimsel ve hukuki yönlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, gerekli değerlendirme çalışmaları başlatılmış olup, söz konusu çalışmalar sonuçlandığında tarafınıza ayrıntılı bilgi verilecektir" denildi.
ATEŞ DUŞTUĞU YERİ YAKIYOR
Anne Füsun Evren, Ashley tedavisini ABD’de bir ailenin kendi çocuklarına uygulatmasıyla öğrenmiş ve kendi çocuğu için de benzer bir müdahale istediğini belirtmişti. "Oğlum büyürse sosyal hayatı sona erer" diyen Evren, düşüncesini şöyle gerekçelendirmişti:
12 yılda sadece başını kaldırabilmeyi ve yüzüyle tepki verebilmeyi başardı. Yemek yiyemiyor, konuşamıyor, yürüyemiyor, ağrısı olup olmadığını bile anlayamıyorum. Şimdi 80 santimetre boyunda ve 19 kilo. Yaşı büyüdükçe de kilo alıyor. Onu nasıl taşıyacağız? Ben 22 yıl felçli anneme baktım. Böyle bir hastaya bakmak, alt temizliği ve sırtında taşıma gibi şeyler gerektiriyor. Bu boyda ve bu kiloda ve küçük Mert’im olarak kalsın istiyorum. Onu kucağıma almak ve ’Küçük Mert’im’ diye sevmek istiyorum, onu her yere taşımak istiyorum. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Gece uyku uyuyamıyoruz zaten. Nefes alıp almadığını sürekli kontrol ediyoruz. Büyümesi bütün bu sorunlarımızı artırmaktan öteye geçmeyecek."
Umut Mert’in babası Göksel Evren, ise eşini şöyle desteklemişti: "Eşim benden çok emek veriyor. 24 saat ilgileniyor. Benim mesaim ise 18.00’den sonra başlıyor. İyileşme şansı olsa bu tedaviyi zaten talep etmezdik. Ben onun babasıyım. Gücümün yettiği yere kadar Mert’i taşıyacağım ama 40 yaşını geçmiş bir adamım. 20 yıl sonra Mert’i nasıl taşıyacağım?"
Büyük tartışma yarattı
Umut Mert’e Ashley tedavisi uygulanması talebi, basına yansımasının ardından büyük tartışma yaratmıştı. Bazı uzmanlar bu tedaviye Türkiye’de imkan olmadığını savunurken bazı engelli dernekleri de aileye destek ziyaretleri yapmışlardı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu, Türkiye’de bugünkü şartlarda "Ashley tedavisi"nin uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi. Serdaroğlu, "Ashley tedavisi"nin etik yönden sakıncaları olduğunu da belirtmişti. Öte yandan evren ailesini ziyaret eden Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı Psikolog Tekin Başar ise Evren ailesini, "destek" vermek amacıyla evlerinde ziyaret etmiş ve burada: "Annenin talebi çocuğuna daha iyi bakabilmeyi amaçlıyor. Aile, çocuğun iyileşme şansı olmadığından dolayı ve anne şefkatini sürdürmeyi amaçladığı için bu tedaviyi çare olarak görüyor" demişti.