Asbest muamması

Güncelleme Tarihi:

Asbest muamması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 17:53

Meslek odaları dün Havagazı Fabrikası’ndaki yıkımla ilgili biraraya geldi. Ankara Tabip Odası, “Asbestli materyal tüm hafriyat alanına bulaştı” iddiasında bulunurken, Başkan Melih Gökçek, “Asbestli bölgede yıkım çalışmaları henüz başlamadı” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Maltepe’deki eski Havagazı Fabrikası’nın yıkımına başlayan Büyükşehir’in gerekli önlemleri almadığını iddia eden Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “Havagazı’nda yıkım, halk sağlığı skandalına dönüşmeye başladı” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin Havagazı Fabrikası’nda başlattığı yıkım çalışmalarına ‘gerekli önlemler alınmadı’ gerekçesiyle tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği, Çevre Mühendisleri Ankara Şubesi, Kimya Mühendisleri Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi dün ortak bir basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “350 ton asbest içeren binanın yıkımında alınmayan önlemler, çok büyük bir halk sağlığı skandalına dönüşmeye başladı” dedi. Gerekli şartlar yerine getirilene kadar yıkımın durdurulması gerektiğini savunan Bulut, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘KAMYONLAR BRANDASIZ ÇALIŞIYOR’

“Bölgede acil olarak asbest liflerinin yoğunluğu ölçülmeli. Hafriyat döküm alanı dahil olmak üzere toprak ve su bulaşmaları hesaplanmalı. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu ihaleyi yapamadan önce baca sağlamlaştırılması yapmalıydı. Baca yıkılınca asbestli materyal tüm hafriyat alanına bulaştı. Gerek bu hafriyat taşınırken gerek işçiler çalışırken bölgeye asbest lifleri yayılmakta. 25 Şubat 2017 tarihinde tüm uyarılarımıza rağmen önlem almadan yıkıma başladılar. 25 Ocak 2013 yılında yayınlanan asbestle çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin bir yönetmelik var. Bu yönetmeliğin bağlayıcı hükümleri bulunmakta. Bu yıkımda çalışan işçiler, alana yakın oturan mahalle sakinleri ve çevrede işyerleri bulunan vatandaşlarımızı için önlem alınmalıydı. Kamyonlar brandasız çalışıyor, bu asbestli hafriyatı çevreye saçarak gidiyorlar. Ayrıca dökümün yapıldığı alanda tarım arazisi ve yerleşim yerleri varsa oradaki insanlar da tehdit altında. İşçilerin solunum sistemi koruyucu ve diğer koruyucu sistemler yoktu, alan brandalarla kapatılmamıştı. Toz emici ekipmanlar yoktu.”

Haberin Devamı

TEHLİKENİN BOYUTUNU ÖLÇTÜRECEĞİZ

Havagazı Fabrikası alanında özel bir ekiple asbestin çevre ve insanlar üzerindeki etkisini ölçtüreceğini belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş ise sonuçların yüksek çıkması durumunda Büyükşehir Belediyesi’ne dava açacaklarını belirterek, “Hava ve toprak ölçümlerini talep ettik. Alman bir firma ölçümleri alacak ve sonuçları kamuoyu ile paylaşacağız. Yarın aksam (bu akşam) bu firma asbest ile ilgili sunum yapacak” diye konuştu.

ASBESTSİZ ALAN YOK

ÖZEL kıyafet ve maskeyle Havagazı Fabrikası’na giden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin çalışmanın binanın asbestsiz bölümünde başladığı yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Belediye açıklamasında asbestsiz alanı söktüğünü söylüyor. Ancak bu binada aspetsiz alan yok. Dört tane kazan var ve bütün binayı dolaşıyor asbest bu bortularda kullanılan bir madde. Yıkılmak istenen binanın her yeri asbestli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘ANKARA SIKINTIDAN KURTULACAK’

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Havagazı Fabrikası’ndaki asbestli bölgede yıkım çalışmalarının henüz başlamadığını söyledi. Fabrikadaki asbest kaçağının ortadan kaldırılması için kurul kararı alındığını belirten Gökçek, “Orası gerekli teknik özelliklere uyulmak kaydıyla ortadan kaldırılıyor. Bunu özel ihale ettik. Bu konuda ehliyetli olan bir firma var. O firma bu işleri yaparken özel kıyafetler giyiyor. Kaçak olmaması için binanın üzerine özel bir file geçiriliyor.
Burdaki borular kesildikten sonra önü ve arkası tamamen özel naylonlarla hava almayacak şekilde kaplanıyor. Etrafı asbestle tehdit edilmemesi amacıyla böyle bir iş yapılıyor. Giderken bunu götüren tankerler hava kaçırmamak üzere özel yapılmış, normalden daha fazla yükseliğe sahip özel TIR’lar, kamyonlar kullanılıyor. Dolayısıyla herhangi bir tehlikesi yok. Tam tersine Ankara’yı bir sıkıntıdan, ilerde maruz kalınacak sızıntıdan kurtarmak için yapılan bir operasyon bu. Şu ana kadar asbestle iligi bir operasyon başlamadı. En ufak bir toz ortaya çıkmasın diye devamlı olarak sulanıyor. İnşallah yarından sonra(çarşamba) mevcut olan boruların kesilerek özel naylonlara alınması ehliyetli kadro tarafından gerçekleştirilecek.”
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in “Mahkeme kararı beklenmeden yıkıma başlandı” iddiasının da gerçeği yansıtmadığını belirten Gökçek, “Mahkeme kararı yok. Çıkmayan bir mahakeme kararından dolayı bir şey durdurulur mu? Böyle bir mantık var mı? Tescilli yapı olmasıyla ilgili mahkeme kararı da bu bölge için değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!