Asansöre binmek cesaret istiyor

Güncelleme Tarihi:

Asansöre binmek cesaret istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2011 00:00

Ankara’da son 12 yılda meydana gelen bin 451 asansör kazasında 75 kişi yaralanırken, 10 kişi de hayatını kaybetti. EMO Başkanı Ramazan Pektaş “Denetimler yetersiz” dedi.

Haberin Devamı

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Başkent Ankara’nın asansör karnesini açıkladı. 1998-2010 yıllarını kapsayan “Ankara’da asansör kazası ve asansör denitim” raporundan ürkütücü sonuçlar ortaya çıktı. Başkent’te gün içinde milyonlarca insanın kullandığı asansörlerin bazı durumlarda “tabut” vazifesi gördüğünü gözler önüne seren rapora göre Ankara’da son 12 yılda bin 451 asansör kazası gerçekleşti. Kazalarda 75 kişi yaralandı, 10 kişi ise hayatını kaybetti.

Denetimler yetersiz

EMO Ankara Şubesi Başkanı Ramazan Pektaş, Başkent Ankara’da asansör kullanımının hergeçen gün artmasına karşın denetimlerin yetersiz olmasından yakındı. Gerekli koşulları sağlanmayan asansör kaynaklı ölümcül kazaların sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Pektaş, “Asansörlerin teknik olarak yeterli düzeyde olmaması ölümlere neden olabiliyor. Bazı ölümcül asansör kazaları ise çok basit nedenlerle meydana geliyor. Örneğin kapı kilidi çalışmayan bir asansörün kapısı açılmaması gerekir. Ancak katta olmadığı halde kapısı açılan bir asasör o an dikkat etmeyen vatandaşın ölümüne neden oluyor” dedi.

Maliyet 50 TL

Haberin Devamı

Bir insanın ölümüne neden olan asansör kilidinin en fazla 50 TL tutarında bir maliyeti olduğunu ifade eden EMO Başkanı Pektaş, “Bu tür kazaların birçoğunda çocuklar yaşamını yitiriyor. Biz, Makine Mühendisleri Odası ile asansör denetimlerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda özellikle bina yöneticilerine büyük görev düşüyor. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçli hareket etmelerini ve denetimleri ertelememelirini istiyoruz. Asansör denetiminden yoksun bir Başkent’te asansöre binmenin çesaret işi olduğunu bir kez daha tüm vatandaşlarımıza duyurmam istiyoruz” diye konuştu.

962 asansöre ‘kırmızı kart’

ELEKTRİK Mühendisleri Odası ile Makine Mühendisleri Odası Ankara şubelerinin ortaklaşa yürüttüğü “Asansör kontrol koordinatörlüğü” kapsamında bugüne kadar, beş ilçe belediyesiyle protokol imzalandı. Protokol gereği, bu ilçelerde bulunan asansörler her yıl denetimden geçiyor. Ancak yapılan denetimler ürkütücü bir tabloyu da ortaya koyuyor. İmzalanan protokol gereği yapılan denetimler sonucu Çankaya’da 517, Yenimahalle’de 445 asansöre “kullanılması sakıncalıdır” anlamına gelen “kırmızı” etiket yapıştırıldı.

Korsan denetimcilere dikkat

Haberin Devamı

EMO Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, apartman yöneticilerine büyük bir sorumluluk düştüğüne dikkati çekerek, “Asansörlerin yıllık bakımları düzenli olarak yapılmalı. Özellikle ‘çantacı’ diye isimlendirilen korsan asansör denetimcilerine karşı vatandaşlarımız daha dikkatli olmalı. Bu konuda özellikle apartman yöneticilerine önemli görevler düşüyor. İnsanların kendi canını emanhet ettiği asansörleri belgesi ve yetkisi olmayan kişilere yaptırmaları doğru değil” dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!