Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2021 00:49
Ankara Kalesi’nin içinde sürdürdükleri sokak sağlıklaştırma çalışmasının 1. etabındaki çalışmaların yüzde 70’inin tamamlandığını belirten ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Kaleye ziyarete gelenler bu taraflara geçmekten imtina edebiliyordu. Artık turist güvenle gelecek” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) Ankara Kalesi’nin içinde 3 etaba bölerek başlattığı sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında 1. etapta 69 binayı restore kapsamına aldıkları bilgisini veren ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “1. etabın yüzde 70’i tamamlandı” dedi. Kaleyi ziyarete gelenlerin daha önce bu bölgeyi gezmekten çekindiklerine de dikkat çeken Ödemiş, şöyle devam etti:
YIKIP YENİDEN YAPMAK GİBİ BİR ŞEY YOK
“Burada 150-200 yıllık evler var. Cepheleri ömrünü tamamlamıştı, çatıları çürümüştü. Orijinaline sadık bir çalışma yapıyoruz, yıkıp yeniden yapmak gibi bir şey yok. Özgün doku korunuyor. Kalenin girişindeki bir binayı da turizm enformasyon bürosu olarak açacağız. Şu anda hava elverişli olursa çalışmalar devam ediyor, soğuk havalarda ise imalat yapılmıyor. Kültürümüzde önemli yeri olan Horasan harcı kullanılıyor. İncesinde ayrı, kabasında ayrı uygulanıyor. Siyah kum, siyah çimento kullanılmıyor. Ekstra ağaç, Osmanlı kiremiti kullanıyoruz. Çok ince bir işçiliği var. Kaleye ziyarete gelenler bu taraflara geçmekten imtina edebiliyordu. Özellikle yerli turist merdivenden bu tarafa geçmiyor. Sokak sağlıklaştırma ile artık buraların niteliği değişecek.
ÇALIŞMALARLA VARİSLERİ ÇIKMAYA BAŞLADIBurada düzenlemeleri yaptıktan sonra artık insanların yaya geçişi daha fazla artacak, kullanım artınca bölge daha güvenli hale gelecek. Artık turist güvenle gelecek. Biz sadece binaları değil buradaki yaşam standartlarını da iyileştiriyoruz. Proje, kaledeki evlere yeniden hayat veriyor. Çalışmalardan vatandaşlar da çok memnun. Çalışmalar başlayınca evlerin varisleri çıkmaya başladı. Gelip soruyorlar, ilgileniyorlar. Sanat galerileriyle görüşenler var. İtfaiyenin istasyonu da var burada. Hem itfaiyeyi koruyacağız hem de itfaiyeye bir müze yapacağız. Kaleye ziyarete gelenlerin butik müze olarak burayı da gezmesini planlıyoruz. Sayın Başkanımızın söz verdiği gibi projeyi tamamlayıp kale içini Ankara’ya yakışır bir hale getireceğiz.”
PROJEDE SON DURUMİç kale 1. etap sokak sağlıklaştırma kapsamında 69 bina restore ediliyor. Projedeki son durum ise şu şekilde:
-69 binanın tamamının çatı imalatları bitti.
-58 binanın dış cephe sıva altı imalatları tamamlandı.
-40 binanın ahşap doğrama imalatları yapıldı.
-Alitaşı Sokağı’nın sağ tarafındaki imalatların yüzde 90’ı bitti.
-2. etap bölgesinde 34 parselde 29’u tescilli, 44’ü tescilsiz, toplam 73 yapı restore edilecek.
-3. etap bölgesindeki 27 parselde 4 tescilli, 50 tescilsiz, toplam 54 yapıya restorasyon yapılacak.
BEKLENTİMİZ YÜKSEKRestore kapsamına alınan bölgede market işleten Hüseyin Demir ise, “Daha önce kale girişindeki bölge de böyleydi. Çalışma yapıldıktan sonra o taraf değişti, ziyaretçi arttı. Bizim de beklentimiz yüksek, bu tarafta da ziyaretçi artacaktır” dedi.