Artık Milli Park

Güncelleme Tarihi:

Artık Milli Park
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2021 19:52

Hürriyet Ankara’nın ‘Milli çağrı’ manşetiyle gündeme taşıdığı Nallıhan Sarıçalı Dağı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla ‘Milli Park’ oldu. Bu konuda yoğun çaba gösteren AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, “En büyük sevincim oradaki anıt ağaçları kesilmekten kurtarmamız oldu” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde 700-800 yıllık anıt ağaçların bulunduğu Sarıçalı Dağı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla ‘Sarıçalı Dağı Milli Parkı’ olarak belirlendi. Alanın milli park olması için yoğun çaba gösteren AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, anıt ağaçların koruma altına alınacak olmasının önemline dikkat çekti. Sarıçalı Dağı Milli Parkı’nın Ankara’nın üçüncü milli parkı olduğunu belirten Ceylan, şunları söyledi:

Artık Milli Park


DİRENÇ GÖSTERİYORLARDI

“Orman teşkilatımız maalesef ormanları tamamen odun üretimine yönelik görüyor. Bu nedenle bu yerlerin milli park yapılmasına ya da koruma statüsüne kavuşturulması konusunda direnç gösteriyorlar. Biz de buranın milli park olması için uzun uğraş verirken bu konuda sıkıntı çektik. Girişimlerimiz sonucunda milli park ilan edildi. Ankara ve Nallıhan için çok iyi bir gelişme oldu. Türkiye’de şu anda en çok anıt ağacın bulunduğu bir alan burası. 600’e yakın anıt ağaç var. Onlar da koruma statütüsüne kavuşturuldu.

Artık Milli Park


AÇIK HAVA AĞAÇ MÜZESİ

En büyük sevincim oradaki anıt ağaçları kesilmekten kurtarmamız oldu. Bundan sonra o ağaçlar kesilmeden gelecek kuşaklara bırakılacak hale geldi. Burası 700-800 yıllık ağaçlarla ‘Açık hava ağaç müzesi’ özelliğinde bir yer. Türkiye’de böyle bir yer yok. Soğuksu Milli Parkı ilk milli park, ondan sonra Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı ikinci milli parktı, son olarak Sarıçalı Dağı Ankara’nın üçüncü milli parkı oldu. İçerisinde çok önemli bir doğal varlık olan Uyuz Suyu Şelalesi var, burası da dahil oldu milli parka.

SAKLI KALMIŞ CENNET

Türkiye’nin en karanlık noktalarından birisi burada. Bu sebeple de karanlık noktadan yıldızları seyretmek isteyen gözlemciler için de son derece önemli hale gelecek. Böyle bir özelliği var, o da öne çıkacak. Yaban hayatı yönünden de çok zengin burası. Türkiye’de en fazla geyiğin burada olduğunu söylüyor gözlemci arkadaşlar. Geyik popülasyonu çok fazla. ‘Saklı kalmış cennet’ diye tabir var ya burası gerçekten öyle bir alan. Bunun sebebi de ulaşımın olmadığı bir yer olması. Araç gitmediği için öyle kalmış yoğun bir araç gidip gelseydi o kadar yetişmiş anıt ağaç ve doğal güzellik kalmazdı.”

İŞLEVSEL HALE GELMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Haberin Devamı

Milli Park kararının ardından alan için çalışmalar yapılacağını belirten Ceylan, “‘Burası nasıl işlevsel hale gelir, ziyaret edilmesi nasıl sağlanır’ bu konularda çalışma yapılacak. Buraya ulaşım biraz zor, ancak arazi araçlarıyla çıkılabiliyor veya yürüyerek gidilebiliyor. Bu konuda düzenlemeler yapılacak. Biliyorsunuz Nallıhan her yere yakın. Tarihi İpek Yolu üzerinde. İstanbul’a 300 kilometre, Ankara’ya 160 kilometre aslında böyle ortada bir yer. Bu nedenle herkes rahatlıkla gelebilir. Bundan sonra doğaseverlerin çok rağbet edebileceği bir yer haline gelir. Bilenler biliyor ama bundan sonra ‘Sarıçalı Dağı Milli Parkı neresiymiş’ diye merak edenler çıkar gelirler, keyif alırlar. Bilinirliliğinin artması iyi olacaktır. Ankara’mıza ve Türkiye’ye hayırlı olsun” diye konuştu.

Haberin Devamı

1 ARALIK 2020
Nallıhan Sarıçalı Dağı’nın anıt ağaçlarla ‘Açık hava ağaç müzesi’ özelliği taşıdığına dikkat çeken AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, buranın milli park yapılması için girişimde bulunduklarını ancak tabiat parkı olabileceğinin bildirildiğini ifade etmişti. Ceylan, alanın milli park koruma statüsüne kavuşturulması gerektiğini söylemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!