Artan cilt kanserlerine karşı 'ben haritası' çıkarılacak

Güncelleme Tarihi:

Artan cilt kanserlerine karşı  ben haritası çıkarılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2024 12:08

Türk Dermatoloji Derneği, Türkiye'de görülme sıklığı artan cilt kanserinin erken dönemde tespiti ve insanları bu konuda bilgilendirmek için 28 il ve 47 merkezde ücretsiz "deri" taramaları başlatıyor.

Haberin Devamı

Dermatoskopi taramalarında kişilerin benleri kayıt altına alınarak “Ben haritaları” çıkarılacak ve bende oluşan en ufak bir değişiklik bile bu şekilde saptanabilecek. Türk Dermatoloji Derneği’nde yapılan açıklamada uzmanlar şunları söyledi:

TARAMALAR ÜCRETSİZ OLACAK

“-Prof. Dr. Nihal Kundakçı: Bütün bölgeleri içine alan 28 ilimizde, 47 merkezde 20-30 Mayıs tarihleri arasında ücretsiz 'ben' taramaları yapılacak. Taramalarda kişilerin bütün vücut muayeneleri yapılacak, herhangi bir riski olup olmadığı belirlenecek. Cilt kanserleri içinde en tehlikeli tür olan ‘melanomun’ erken tespit edilememesi hızla yayılmasına ve maalesef ölüme sebep olabilir. Melanom erken yakalandığında hiçbir risk oluşturmuyor. Burada tek tedavi yöntemi, lezyonun genişletilerek çıkarılması, sonrasında ise hastalarımızı birtakım koruyucu önlemler ve kontrol muayeneleriyle izliyoruz.

Haberin Devamı

KOLDA 20 BEN VARSA DİKKAT

-Prof. Dr. Bengü Nisa Akay: Deri kanserinde en önemli husus vücuda yayılma aşamasını engellemek için erken tanı ve korunmadır. Açık tenli, sarı saçlı, yeşil veya mavi gözlü, çillenmeye yatkın cilt tipi olanlar, omuzlarında, yüzünde çillenme bulunanlar, özellikle 18 yaşına kadar en az bir kere su toplayacak şekilde güneş yanığı olanlar risk grubunda yer alıyor. Ayrıca aile hikayesi, birtakım genetik hastalıkları da riski artıran faktörler arasında sayabiliriz. Özellikle vücudunuzda 50'nin üzerinde, kollarınızda ise 20'nin üzerinde 'ben' varsa bunlar melanom kanseri gelişimi açısından risk faktörleri. Vücuttaki benlerin de büyüyüp büyümediğinin mutlaka takip edilmesi ve bu riskleri taşıyan insanların belli periyotlarda, en azından yılda bir kez bilgisayarlı dermatoskopi cihazlarıyla taramalarının yapılması gerekiyor.
Dermatoskopi taramalarında kişilerin benleri kayıt altına alınarak ‘Ben haritaları’ çıkarılıyor ve bende oluşan en ufak bir değişiklik bile bu şekilde saptanabiliyor.

KALICI TIRNAK YAPTIRMAYIN

Deri kanseri riskini artıran bir diğer etken de solaryuma girmek. Solaryum deri kanseri açısından ciddi risklere sebep oluyor. Bizim tavsiyemiz solaryuma hiç girilmemesi. Kalıcı tırnak uygulaması yaptırılmamalı. Çünkü orada da ultraviyole ışığa maruz kalınıyor. Bazı güzellik merkezlerinde ‘Bıçaksız, dikişsiz ben alıyoruz’ gibi söylemler oluyor. Bu tür uygulamalar çok yanlış. Benin alınma yöntemine dermatologlar karar vermeli. Epilasyon uygulamalarında da benler mutlaka kapatılmalı. Deri kanserlerinin görülme sıklığı ülkemizde de çok arttı. Bunları erken tespit edebilmek çok önemli.

Haberin Devamı

ŞAPKA KULLANIN

Prof. Dr. Başak Yalçın: Vatandaşların şapka kullanmalarını ve kıyafette de güneş ışınlarının yansımasına ve güneş maruziyetinin artmasına neden olan beyaz, açık renkli kıyafetler yerine ışığı emen koyu renkli kıyafetler tercih edilmesini öneriyoruz. Güneş koruyucu kullanımı çok önemli, kullandığımız koruyucular hem UVA hem de UVB içermeli, dışarı çıkmadan 20-25 dakika önce kalın bir tabaka şeklinde sürülüp deriye iyice yedirilmeli. En iyi güneş koruyucunun etkinliği dahi 3.5-4 saat sürdüğü için tekrar edilmeli.”

BAKMADAN GEÇME!