Güncelleme Tarihi:
Arılara karşı alerjisi bulunduğu öğrenilen Gürağaç, bir sonra fenalaştı. Yakınları tarafından hastaneye kadırılan Hasan Gürağaç, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Elazığ’da da kabir ziyareti sırasında mezarlıkta arı tarafından sokulan Ayten Küçükarslan (43), kaldırıldığı hastanede can verdi.
Ölüm vakalarının ardından arı sokmasının, alerji sahibi bünyelerde ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bayram tatilinde mesire yerlerine ve ormanlık bölgelere giden vatandaşlara uyarıda bulundu. Uzmanlar şunları söyledi:
“Arı alerjisi, sokma sonrasında hemen ya da 2 saat içinde belirginleşmeye başlar. Boğaz bölgesinde ödem, ses kısılması, nefes darlığı ya da dolaşım bozuklukları ortaya çıkabilir. Teşhis konulabilmesi için hastaya deri ve kan testleri uygulanır. Arı sokması sonrası paniğe kapılmak, aşırı sıcakta kalmak, çok fazla hareket etmek ya da alkol tüketmek alerjinin zararlarını artırabilir. Arı sokmasına karşı alerjisi bulunanlar, sokma durumunda vakit kaybetmeden en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurmalı.
MERKEZDEN UZAK KONTROL ALTINDA
Ankara Arı Yetişticileri Birliği Başkanı Selçuk Solmaz Ankara’da arı üreticilerinin şehir planlaması ve kapasite doğrultusunda hareket ettiğini belirterek şunları söyledi: “Arı sokmasına alerjisi olan insanlarda genelde ölüm vakaları gözüküyor. Alerjisi olan kişilerin arıların canlandığı ilkbahardan, sonbahara kadar tedbirli olmaları gerekiyor. Alerjisi olmayan insanlarda yaşanan lokal şişkinliklerin hayati bir tehlikesi bulunmuyor. Arıcılık şehir merkezinden uzak bölgelerde gerçekleştiriliyor. Üreticiler olarak her türlü tedbiri alıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvanlıı Bakanlığı yetkilileri tarafından kontrol ediliyoruz. Kapasite ve şehir planlaması yapılıyor. Arıcılık genellikle şehir merkezlerinden ve yol kenarlarından uzak bölgelerde yapılıyor.