Arda Boyları’nın hüznü sahnede

Güncelleme Tarihi:

Arda Boyları’nın hüznü sahnede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2013 00:00

Sevdalı Halime ve Recep’in hüzünlü aşkları modern dansla sahneye taşındı.

Haberin Devamı

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin bünyesindeki Modern Dans Topluluğu (MDT), Trakya yöresine ait ‘’Arda Boyları’’ türküsünden yola çıkarak birbirine sevdalı Halime ve Recep’in hüzünlü aşk hikayesini modern dansla sahneye koydu. Eserin reji ve koreografisini üstlenen Özgür Adam İnanç, Arda Boyları’nın türküden dansa uzanan yolculuğunu anlattı.

TÜRKİYE’YE KARŞI ÖNYARGI

İnanç, yurt dışında Türkiye’ye karşı önyargı olduğunu ve kültürel yansımaların bulunduğu eserlerin yabancıları şaşırttığını savundu. ‘’Bu algının yıkılması gerekiyor’’ diyen İnanç, bu tür yapıtlardan iyi örneklerin yanında kötülerin de çıkabileceğini, iyiye ulaşmak için bunların gerektiğini söyledi. Arda Boyları türküsünün çok etkileyici olduğunu ve hikayesini dinledikten sonra sahneye aktarılarak daha geniş kitlelere ulaşmasını istediğini belirten İnanç, eserin sahneye taşınması kararlaştırıldıktan sonra bunun ilk denemesini 2010 yılında yaptıklarını bildirdi. Türküde anlatılan hikayenin hala güncel bir sorun olduğuna dikkati çeken İnanç, eseri ‘’zaman arasında, masal boyutunda geçiyormuş gibi’’ sahneye koyduklarını ve hikayedeki dramatik yapıda geçen kadın erkek, namus, toplum baskısı, ağa, aracı gönderme gibi unsurlar üzerinde çok çalıştıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

DÜNYAYA AÇILACAK

İnanç, hikayedeki ağa olgusunun derebeyi formunda dünyanın pek çok yerinde karşılaşıldığını, kızın istemediği kişiyle evlendirilmesi ve bu nedenle canına kıymasının Romeo ve Juliet eseriyle örtüştüğünü dile getirerek, ‘’Bizde yaşanan olaylar dünyadakinden çok farklı değil. Sadece biz bunu kendi içerimizden gelen bir sıcaklıkla yansıtabileceğimiz için bir tat bırakabilir. Ben bunun evrensel olacağına inanıyorum’’ diye konuştu. Yurt dışında da farklı kültürel özellikler taşıyan yapıtların ilgi gördüğünü aktaran İnanç, eserin en küçük haliyle her yere gidebilecek şekilde tasarlandığını ve bu haliyle dünyanın pek çok yerinde oynamasını umduklarını söyledi.

TÜRKÜLÜ, FALLI, KINALI, AĞALI

Bir türkünün hikayesinden dansa uyarlanan ‘’Arda Boyları’nda, çok sesli müzik ile halk müziği sentezleniyor. Trakya Bölgesi’nden Börülce, Dere Geliyor Dere, Selanik türküsü Çalın Davulları, Arda Boyları gibi türkülere darbuka, saz, asma davul gibi yerel sazların verdiği sese, zaman zaman halk oyunu motifleri de eşlik ediyor. Danslı gösterideki kına gecesinde, Halime’nin eline, allar içinde kına yakılırken, mumların aydınlattığı sahnede herkesin beklediği ‘’Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar’’ ile hüzün yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!