Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2008 00:00
Ankara Valisi Kemal Önal, Organize Hayvancılık Sanayi Bölgesi’ned arazisi bulunan bazı kişilerin projenin gecikmesine neden olduklarını söyledi.
Çubuk 2 Barajı ile Organize Hayvancılık Sanayi Bölgesi ilan edilen arazide incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Beraberindeki yetkililerle birlikte Çubuk 2 Barajı’na gelen Vali Önal’ı Çubuk Kaymakamı Meftun Dallı ve Belediye Başkanı Adem Tuğluca karşıladı. Burada kurulan kıl çadırda verilen yemeğe katılan Vali Önal, ilçenin sorunları ve bölgedeki yatırımlar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Daha sonra Organize Hayvancılık Sanayi Bölgesi hakkında yürütülen çalışmalara değinen Önal, burada arazisi bulunan bazı kişilerin projenin gecikmesine neden olduklarını anlattı.
Organize Hayvancılık Sanayi Bölgesi projesi ile Çubuk ve çevresindeki tüm besicilerin bu bölgede toplanacağını, modern tesislerde üretim yapacaklarını kaydeden Önal, projenin 2 bin 540 dekarlık alanı kapsadığını bildirdi.
Söz konusu projedeki bin 40 dekarlık arazinin şahıslara ait olduğunu kaydeden Önal, bu alanın bir kısmını şahıslarla anlaşarak kamulaştırdıklarını ancak bir kısım hak sahiplerinin ise mahkemeye başvurduğunu söyledi.
Söz konusu kişilerin hak ettiklerinin üzerinde bedel talep ettiklerini ifade eden Vali Önal, projenin bu nedenle yavaşladığını aktardı.Önal ve beraberindeki heyet, yemeğin ardından Organize Hayvancılık Sanayi Bölgesi ilan edilen bölgede incelemelerde bulundu.
KOBİ yatırımlarında Ankara üçüncü sırada
KOBİ teşviklerinde İstanbul birinci Konya ikinci sırada yer alırken Ankara ise üçüncü oldu. Ankara Ticaret Odası’nın hazine verilerinden yaptığı belirlemeye göre 67.8 milyon YTL ve 81 teşvik belgesi İstanbul KOBİ’lere aitken Ankara 28.7 milyon YTL ve 31 teşvik belgesiyle üçüncü sırada yer aldı.
Hazine yılın ilk dört ayında çeşitli sektörlere yönelik toplam 452 milyon YTL tutarındaki 538 KOBİ yatırımı için teşvik belgesi düzenledi. Teşviğe bağlanan bu yatırımlarla yaklaşık 9 bin 220 kişilik istihdam yaratılacak. Bölgelere göre teşvikte İç Anadolu bölgesi 138 yatırım ve yaratılacak bin 765 kişilik istihdamla ikinci oldu.
İmalat sanayi
Bu dönemdeki KOBİ yatırımlarınından, imalat sanayi 377 milyon YTL’lik payla en çok yatırımın yapıldığı alan oldu. İmalat sanayi için düzenlenen 456 teşvik belgesi kapsamında 7 bin 868 kişilik istihdam öngörüldü. Kobi yatırımlarından imalattan sonra en çok payı alan sektörler 101 milyon YTL ile gıda ve içki, 66 milyon YTL ile dokuma ve giyim, 45 milyon YTL ile madeni eşya.