Aracınızı kışa hazırladınız mı

Güncelleme Tarihi:

Aracınızı kışa hazırladınız mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 00:00

Soğuk ve yağmurlu havalarda araç bakımının önemine dikkat çeken uzmanlar, olası arıza ve kazalardan kaçınmak için kışlık bakımın mutlaka yaptırılmasını öneriyor.

ARAÇ bakım uzmanları Tekin Atacan ve Mehmet Yaşacan, otomobilin kışa hazırlanması konusunda önemli bilgiler verdi. Uzmanların, aracını kışa eksiksiz hazırlamak isteyen vatandaşlara önerileri şöyle:

“Kış şartlarında araçlar özellikle elektiriksel arızaları çok yaparlar. Kışa girmeden önce mutlaka akünüzün bakımını yaptırın. Sıcak havalarda sıkıntı çıkartmadan çalışan akünüz, eğer sorunluysa soğuk havalarda sizi sıkıntıya sokabilir. Akşam sorunsuz park ettiğiniz aracınız, havalar soğuduğunda sabah akü sorunu yüzünden çalışmayabilir. Bu sık yaşanan bir durumdur. Şarj ve marş dinamosu’nun bakımını yaptırın.

Antifiriz kontrolü

Kış şartları yaza göre daha ağırdır. Radyatör suyunu kontrol edin. Antfrizin derecesini ölçtürün.
Silecek lastikleri yazın sıcaktan özelliğini yitirmiş olur. Bu yüzden kışa girerken silecek lastiklerinizi değiştirin. Cam suyu antifirizi kullanın. Önerilenin dışıda antifirizi fazlaca sulandırmayın. Donma yapar.

Freni önemseyin

Kış aylarında fren daha fazla kullanılır. Bu yüzden fren bakımı önemlidir. Fren balataları “idare eder” olmamalıdır. Kesinlikle Fren balataları ve firen sistemi gözden geçirilmelidir.

Kış şartlarında lastik seçimi çok önemli. +7 derecede yaz lastikleri yere tutunma özelliğini kaybetmeye başlarlar. Kışlık lastik takarken dört lastiği birden değiştirin. Ön ya da arka çekiş durumuna göre takılan iki kış lastiği kalkış anında işe yarar gibi görünsede aracınızın fren mesafesini uzatır.

Dış konumda olsun

Savrulmayı artırır. Fren sistemi dört teker asasına göre çalışır. Mutlaka dört lastiğinizi de değiştirin. Aracınıza takılan iki kışlık lastik kazaya davetiyedir. Aracın camları kışın çok buğu yapıyorsa havalandırma sistemindeki “iç-dış” konum ayarına dikkat edin. İç dolaşım konumu buğuyu artırır. Kışın havalandırma “dış” konumunda olmalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!