Güncelleme Tarihi:
Aksaray’da her hafta kurulan pazarda güvercinler, türlerine göre 10 lira ile 10 bin lira arasında alıcı buluyor. Kent merkezindeki Salı pazarına, başta Ankara, İstanbul, Adana, Konya ve Karaman olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinden gelen güvercin satıcıları, burada hem güvercin alıp satıyor, hem de kuş meraklılarıyla bir araya gelme fırsatı yakalıyor. Pazarda güvercin meraklıları, 10 liraya güvercin bulurken, bu fiyat güvercinin sahip olduğu özelliğe göre 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Güvercinler arasında en fazla ilgiyi, Aksaray yöresine ait “silik”, “bulut” ve diğer yörelere ait “miski” ile “şebap” türleri görüyor. Festivallerde güvercinlerin 45 bin liraya satıldığı da görülürken, kuşların fiyatlarının yüksek olması, çalınma riskini de beraberinde getiriyor. Pazara en fazla bin liralık güvercinler getirilirken, daha pahalı olanlar ise sadece alıcının özel siparişi üzerine satılıyor.
BİN 200 KİŞİ GÜVENCİN BESLİYOR
Güvercin besleyicisi Muammer Tıpırdamaz, pazara Türkiye’nin birçok yerinden satıcıların geldiğini söyledi. Aksaray’da kuşçu camiasının oldukça geniş olduğunu anlatan Tıpırdamaz, “Kent merkezinde kuş besleyen 500-600 kişi var. Köylerle birlikte güvercin besleyen bin 200 civarında kişinin olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bir hastalık değil, hastalığın çaresi var. Hobi de değil, bir meraktır. Bizimle kundakta başlar, ölesiye devam eder” diye konuştu.
YÜKSEK FİYATLI KUŞLAR PAZARA GETİRİLMİYOR
Türkiye’de birçok türde güvercinin bulunduğunu aktaran Tıpırdamaz, şöyle konuştu:
“Mesela posta kuşları, Adana ve Şanlıurfa yöresine ait kuşlar önem görüyor. Bunların özelliğinden anlayan tecrübeli arkadaşlarımız, bu kuşların değerini belirliyor. Bursa’daki bir festivalde 29 bin liraya güvercin satın alındı. Bizim kuşlardan 10 bin liraya giden oluyor. Güvercin meraklıları, pazarda 10 liraya dahi kuş bulabilirler. Ancak pazara geldiklerinde fiyatı çok yüksek kuşları göremezler. O kuşlar evlerde uçurulur, alıcıyla satıcı arasında değer biçilir.”
Karaman’dan gelen Tevfik Aytar ise her hafta şehir şehir dolaştığını belirterek, “Salı günleri pazara ihaleye geliriz. Kuş alıp satıyoruz. 10 liradan başlayarak, biner biner yükselen değerli kuşlarımız var. Yaptığımız iş bir tutkudur, bunun nasıl bir duygu olduğu anlatılamaz” dedi.
EVİNE GÜVENLİK KAMERASI KURANLAR VAR
Şebap ve miski güvercinlerinin çok fazla alıcısının olduğunu anlatan Aytar, şunları kaydetti:
“Geçen sene festivalimizde 25 bin liraya kadar güvercin satıldı. Bu seneki festivalde 45 bin liraya satılan güvercin oldu. Bu kuşlar çok daha kaliteli ve iyi. Kuşun ayak yapısına ve diğer özelliklerine bakılır. Bunu anlamayana anlatmak da zordur. İyi kuştan anlamak için kuşçu olmak lazım. Kuşların bu kadar pahalı olmasından dolayı çalınma riski de çok yüksek. Evlerde kamera sistemine kadar her şey yapılıyor, ama yine de hırsızlara kilit dayanmıyor.”
Konya’nın Ereğli ilçesinden geldiğini belirten güvercin üreticisi Şevket Gür ise “Türkiye’nin her yerine gidiyorum. Kuş getirip, götürüyorum. Ekmeğimi bununla kazanıyorum. Geçen hafta Antalya’daki festivaldeydim. Şebap ve beyaz kuşlarım var, kaliteli kuşlar besliyorum. Evimdeki kuşlar pahalıdır. 4-5 bin liralık, hatta 10 bin liralık kuşum var. Pazara ise en fazla bin veya 2 bin liralık güvercinleri getiriyorum” ifadelerini kullandı.