Güncelleme Tarihi:
TBMM İçişleri alt komisyonunun, cadde ve sokaklarda araç park edilmesi ve korsan taksiciliğe ilişkin düzenlemeler içeren teklifi görüştüğü toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de katıldı.
Cadde ve sokakların otopark olarak kullanılması ile değnekçilik konularında açıklamalarda bulunan Gökçek, “Apartman ve işyeri ruhsatı alınırken, otopark parası verilerek otopark yapılmıyor ve apartman önüne de ‘Burası için para verdim’ deniliyor. Bu aslında, yapılan bir imar cinayetidir” dedi.
Müteahhitin, 2-3 daire daha kazanmak için bunu yaptığını belirten Gökçek, “Bu adet haline gelmiş ve belediyeler buna prim vermiş. Bunu engelleyemiyorsunuz, Ankara’nın yüzde 90’ı bu durumda, İstanbul da. Bazı belediyeler karar almamıza rağmen maalesef devam ettiriyor. Sizin buradan bir kanun çıkartıp, hiç bir şekilde otopark olmayan yerlere ruhsat verilmemesini kanun haline getirmeniz lazım” diye konuştu.
Jetonlu otopark
Apartmanda oturanların belediyeye “otopark bedeli” ödemesi gerektiğine dikkat çeken Gökçek, ilerleyen dönemlerde “jetonlu otopark” uygulamasına gidileceğini belirterek şöyle devam etti: “Bu iş sonunda otomatik jetonlu otoparka gidecek. Gitmeden önce bu düzenlemeyi yapmak lazım. Siz getirin o otomatları koyun, otoparkçılar gelir o otomatları bozar. Aslında bakarsanız, hakkaniyet açısından o apartmanda oturanlar da bir bedel ödemeli. Belki otopark bedeli değil ama genel bir bedel belediyeye ödemeli. Taksi 4 lira veriyorsa onlar da 1 lira ödemeli”
Personel cebine atıyor
Gökçek, bir milletvekilinin, “jetonlu otomatların yanına güvenlik görevlilerinin konulabileceğine” ilişkin sözlerine ise, “Güvenlik görevlilerini bile ilk anlarda döverler, hiç kaçarı yok, realist olalım” yanıtını verdi. Gökçek, “Başka bir yolu var, bunu belediyenin kendisinin işletmesi yolu var. Biz bunu tatbik ettik, ilk zamanlar böyleydi ama bizim belediyemizin, kendi işleten personeli paranın 3’te 2’sini rahatlıkla cebine atıyor. Bu bir realite, bilinsin” dedi. Teklif, bugün İçişleri Komisyonu’nda görüşülecek.
Park ücretlerinde yetki Büyükşehir’in
Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün imzasını taşıyan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, TBMM İçişleri alt komisyonunda görüşüldü. Komisyon, cadde sokaklarda araç park edilmesi ve korsan taksiciliğe ilişkin düzenlemeler içeren teklifi kabul etti. Teklifte, park ücreti alınmasında büyükşehir belediyelerinde, büyükşehirin mi yoksa ilçe belediyesinin mi yetkili olacağı konusundaki karmaşıklığı gidermek amacıyla düzenleme yapıldı. Buna göre, Büyükşehirlerde yetkili idareler büyükşehir belediyeleri olacak. Bu hükme aykırı olarak park ücreti alan veya almaya teşebbüs edenlere verilecek 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 6 aydan 2 yıla kadar indirildi. Adli para cezası ise 5 bin güne kadar uygulanacak.
Korsana binene 216 TL ceza
Alt komisyonda, “korsan taksilere” uygulanan hapis cezaları da yeniden belirlendi. Buna göre, ilgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları içinde ticari amaçla yolcu taşıyan kişiye ve araç sahibine bin 950 TL para cezası verilecek. Fiilin bir yıl içinde tekrarlanması halinde ise ceza 3 bin 250 TL olarak uygulanacak. Araç da her defasında 45 gün süreyle trafikten men edilecek. Korsan taksilerden yararlanan vatandaşlara da 216 TL idari para cezası verilecek.