AOÇ Türkiye’nin en iyi korunan kurumu

Güncelleme Tarihi:

AOÇ Türkiye’nin en iyi korunan kurumu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00

Başkent’in en tartışmalı kurumlarından AOÇ’nin Genel Müdürü Mehmet Emin Güzel ’Ata Yadigarı’yla ilgili her şeyi açık yüreklikle Ankara Hürriyet’e anlattı.

SİYASİ çevrelerin ve sivil toplum örgütlerinin talan edildiğini iddia ettiği, Hayvanat Bahçesi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne kiralanması aylarca konuşulan Başkent’in üzerinden spekülasyonu eksik olmayan kurumu Atatürk Orman Çiftliği’nin Genel Müdürü Mehmet Emin Güzel ’Ata Yadigarı’yla ilgili her şeyi açık yüreklikle Ankara Hürriyet’e anlattı.

AOÇ’nin talan edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Güzel, "AOÇ birinci dereceden tarihi ve doğal sit alanı. Yüksek denetleme kurulu, KİT ve bakanlık AOÇ’yi denetliyor. Bunun da ötesinde vatandaş hepsinden daha sık denetliyor" dedi

BİZİM GİBİ KORUNAN TEK YER AYASOFYA

AOÇ’nin ’talan edildiği’ söylemlerini çıkaranlara seslenen Güzel, tüm Başkentlileri birlikte çalışmaya davet ederek şöyle konuştu:

"İddia ediyorum Türkiye’nin en iyi korunan yeri AOÇ’dir. Bizim gibi korunan başka yer var mı derseniz, cevabım Ayasofya olur. Türkiye için Ayasofya neyse AOÇ odur. Bunun aksini düşünen varsa bize gelip nokta göstersinler. Beraber üstüne gidelim.

190 KURUMU MAHKEMEYE VERDİK

Biz altı aydır çok yoğun bir çalışma içindeyiz. AOÇ üzerindeki kiracılara, kiraladığımız alanları tekrar ölçüyoruz. Tüm kapalı alanlarını da ölçüyoruz. Burada bir metrekare de olsa kendi alanından fazla yer kullanan varsa dava ediyoruz. Bizim için işgal yapan devlet kurumu olsun, belediye olsun, özel kuruluşlar olsun, mafya olsun fark etmez. Hemen dava ediyoruz. AOÇ şu anda aralarında MİTAŞ, Gençlerbirliği, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ, Karayolları, Gazi Endüstri Meslek Lisesi’nin de aralarında bulunduğu 190 kurumla mahkemelik. Bu davaların bazılarını tespit için bazılarını kira için, bazılarını da işgalle ilgili açtık. Kimse merak etmesin biz AOÇ’yi en iyi şekilde koruyoruz. Hiç kimseden de korkumuz yok. Biz gücümüzü devletten alıyoruz. "

BÜYÜKŞEHİR’E DEV-ROL-MU-YO-RUZ

AOÇ’nin Büyükşehir Belediyesi’ne devrolacağı iddialarına da anlam veremediğini söyleyen Güzel sözlerine şöyle devam etti:

"AOÇ’nin Büyükşehir Belediyesi’ne devrolduğu falan yok. Ama yaygara koparılıyor ’Devrolacak’ diye. Belediye’nin sadece yollarda metroda ve kanalizasyonda çalışma yapma hakkı var. Bir de Hayvanat Bahçesi’ni 10 yıllığına kiraladık. Yani arazisi bizim. Süresi bitince geri alacağız. Vatandaşa tam anlatamadık bunu. Hala bize gelip ’Büyükşehir’e devroldunuz mu’ diye soruyorlar. Sürekli talan yaygarası kopardılar. Buradan bir kez daha söylüyorum talan söz konusu değildir. TBMM KİT komisyonunda bir vekil bize orada talan var diye suçlama getirdi. Vekilimize ’Gelin talanı gösterin’ dedim. Ben öyle deyince sustu."

İşte AOÇ’deki yenilikler

AOÇ’de zarar eden kuruluşları kapatırken, yeni atılımlara girdiklerini söyleyen Güzel AOÇ’deki yenilikleri şöyle anlattı:

"Süt fabrikasında uzun ömürlü süte geçeceğiz. Bunu para vermeden yapacağız. Dondurmayı bu yıl Türkiye geneline dağıtacağız. Ankaralının yediği, sütü, yoğurdu, peyniri tüm Türkiye’ye yedireceğiz.

Meşrubat satışında şişe sisteminden kutuya geçeceğiz. 10 güne kadar bunların tümünü ihaleye çıkaracağız. Meşrubat sadece marketlerde satılıyordu. Meşrubat satışının tüm mağazalarda yapılmasını sağlayacağız. Ayrıca fabrika tanzim satış yerleri yaptık. Burada vatandaşlarımız salçasında sirkesine kadar tüm ürünlerimiz fabrika fiyatına alabilecekler. Balgat’ta, Eskişehir Yolu’nda ve Gazi mahallesi satış mağazalarımız var. Bunu tüm Ankara’ya yayacağız.

GOLF SAHASI YAPMAK İSTİYORUZ

Ankara’ya yakışır bir golf sahası yapmak istiyoruz. Koruma amaçlı imar planı çıktıktan sonra golf sahası ihalesini hemen yapacağız. Hobi bahçelerini kaldıracağız. Çünkü hobi bahçeleri asıl özelliğinden çıktı. Orada toprakla iştigal söz konusu değil. İnsanlar gelip oralarda küçük barakalarda sofrasını kuruyorlar. Başkentlilere yakışır piknik alanları da yapacağız.

Son olarak biodizel üretmek için 180 dekar alana Kanola bitkisi diktik. Buradan elde edeceğimiz yakıtla tüm araçlarımızın yakıt masrafını minimuma çekeceğiz.

Ayasofya neyse AOÇ odur

AOÇ’de talan yok.

Talan var diyenler, nokta göstersinler

Æ AOÇ’nin Büyükşehir Belediyesi’ne devri söz konusu değil

Æ Hayvanat Bahçesi’nin Büyükşehir’e kiralanması iyi oldu.

Æ Ormanlık alanı 4 bin dekar arttırdık

Æ Karı ikiye katladık.

Æ Hayvancılık Temmuz’da tarih oluyor

Æ Herkesle mahkemeliğiz

Æ Personel ücretleri çok düşük.

AOÇ’DE TALAN ’KANUNLA’ YAPILMIŞ

AOÇ’de ’talan yapıldı’ söylemine anlam veremediğini söyleyen Güzel, "AOÇ’de talan yapıldıysa 1983’e kadar yapılmış. O da kanunen yapılmış. 1940’dan 1983’e kadar aralarında üniversitelerin, MSB’nin, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, Toprak Mahsülleri’nin, bakanlıkların da bulunduğu 22 Bin Dönüm alan çeşitli kurumlara verilmiş. Ama hep geçmişte verilmiş. 1983’ten bu yana toprak verilmesi söz konusu değil" dedi.

KARIMIZI İKİYE KATLADIK

BİR buçuk yıl önce göreve geldiğimize AOÇ’nin 9 bin dekar ormanı vardı. Biz bunu 13 bin dekar ormana çıkardık. Zarar eden birimlerimizi çeşitli şekillerde kapattık. 2005’te 3 trilyon kar vardı. 2006’da 6 trilyon kar sağladık. Üretimimiz aynı olmasına rağmen fuzuli masrafları engelledik. Telefonları kestik, süt fabrikasındaki zayiatları engelledik Zarar eden birimleri de kapatınca bu karı elde ettik. Son olarak da Temmuz’da AOÇ’deki tüm hayvancılık faaliyetlerini sonlandıracağız. Yılda 586 Milyar zarar ediyorduk. Biz bunu 400 Milyar’a indirdik ama zarar bir türlü engellenemiyor. Bunun yanında şehrin göbeğinde kötü bir görüntü oluşturuyor. Yeterli tesis olmadığını da göz önünde bulundurup hayvancılığı sonlandırmaya karar verdik

HAYVANAT BAHÇESİ İÇİN İYİ OLDU

BAŞKENT’in gündemini aylarca oyalayan AOÇ Hayvanat Bahçesi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne kiralanmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan AOÇ Genel Müdürü Mehmet Emin Güzel şunları söyledi:

"Hayvanat Bahçesi’nin zaten kanunen kiralanabiliyordu. Büyükşehir Belediyesi de kanuni hakkını kullandı. 10 yıllığına kiraladık. Hayvanat Bahçesi Anadolu Bulvarı’na taşınacak. Daha modern bir hale geleceğini düşünüyorum. Çünkü belediyenin imkanları bizden fazla. Ama kimse endişelenmesin. Arazi de bizim, hayvanlar da. Süresi dolunca geri alacağız" Güzel ayrıca Hayvanat Bahçesi’nde hayvan satışının yapıldığını belirterek, "Vatandaşlara hayvan satışımız olabiliyor. Ama yırtıcı hayvan satışımız yok. Diğer hayvanat bahçeleri ya da belediyeler talep ederse fazla olan yırtıcı hayvanlarımızı onlara satabiliriz."

PERSONEL ÜCRETİ ÇOK DÜŞÜK

AOÇ’nin 33 bin 400 dekarlık bir alan olduğunu belirten ve bu alanda sadece 390 personelin olduğunu söyleyen Güzel sıkıntılarını şöyle anlattı: "Personel ücretlerimiz çok düşük. Personel bulmakta zorluk çekiyoruz. Döner sermayesi, mesaisi, primi yok. Örneğin süt fabrikasına süt saat 5’te geliyor. Çok büyük özveriyle çalışıyoruz. Tüm personel Ata’sına hizmet aşkıyla bu dev alanda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Yalnızca 390 personelle bu çarkı çevirmeye çalışıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!