Anne karnında ‘down sendromu’ tespiti

Güncelleme Tarihi:

Anne karnında ‘down sendromu’ tespiti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2012 00:00

Bilim adamlarının ortak çalışması sonucu geliştirilen yeni yöntem sayesinde, anne karnından alınacak bir örnekle bebeğin down sendromlu olup olmayacağı tespit edilebiliyor.

Haberin Devamı

HRS Ankara Kadın Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ömer Altun, yeni geliştirilen bir yöntem sayesinde anne kanından alınacak bir örnekle bebeğin down sendromlu olup olmayacağının tespit edileceğini söyledi.
Alman, İngiliz ve Çin’li bilim adamlarının geliştirdiği yöntem sayesinde, gebelik kesesine dokunmadan, sadece annenin kanından alınacak DNA örneği ile birlikte bebekte herhangi bir anomali bulunup bulunmadığı kolaylıkla belirlenebilecek.

YÜZDE 99 DOĞRULUK PAYI

İnvaziv işlemlerden korkan anne adayları için, geliştirilen bu yöntemin bir çözüm olacağını dile getiren Altun, yeni yöntemin amniyosentez ve koryon villus biyopsisi gibi yöntemlerden de daha kesin sonuç verdiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Bu test sayesinde, yüzde 99 gibi bir doğruluk payına ulaşıyoruz. Ayrıca amniyosentez ve koryon villus testleri esnasında oluşacak gebelik kayıplarının da önüne geçebiliyoruz.”

Haberin Devamı

10 GÜNDE SONLANIYOR

Yeni yöntem sayesinde anne adaylarının gebelik kesesine dokunmadan, normal bir kan testi yaptırır gibi yaptırabilecekler. Şu an sadece Almanya’da faaliyet gösteren bir laboratuvar tarafından yapılan testler yakın gelecekte ülkemizde ve dünyada da yaygınlaşacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!