Güncelleme Tarihi:
Ankara’nın beş beyazından biri olan Ankara keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin zamanla azaldığını dile getiren Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği(TİFTİKBİRLİK) Başkanı Laik Karapınar, hem iç hem de dış pazar imkânlarının genişletilmesi gerektiğini söyledi. Ankara keçisinin tarihimizde önemli bir yere sahip olduğunu ve kültürel miras olarak devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Karapınar, Ankara (Tiftik) keçisi yetiştiriciliği ve tiftik üretimindeki düşüşün nedenini ve üretimi arttırmak için atılması gereken adımları Hürriyet Ankara’ya anlattı.
ÜRETİM NEDEN AZALIYOR?
“Başkentin sembollerinden biri olan Ankara keçisi varlığı azalıyor. Türkiye geneline bakacak olursak şu anda 75 bin-80 bin Ankara keçisi bulunmaktadır. Zaten bunların yüzde 80’ine yakını da Ankara’da yer almakta. Bu faaliyet alanı genellikle Beypazarı, Ayaş, Güdül ve Polatlı gibi ilçelerde yoğunlaşmaktadır. Eskiden Kızılcahamam ve Nallıhan’da da Ankara keçisi yetiştiriciliği yapılıyordu fakat şimdi o da yok denecek kadar az. Örneğin, geçen sene tiftik verimimiz 170 ton civarındaydı bu yıl 140 ton civarında olacağını öngörmekteyiz. Tabii bunun nedenlerine bakmak gerekir. Yem fiyatlarının ve çoban ücretlerinin yüksekliği, pazar sorununun yaşanması, tiftik üreticilerinin neslinin tükenmeye başlaması, devam ettirecek kuşakların bulunmaması gibi nedenleri sayabiliriz.
NELER YAPILABİLİR?
Ankara keçisi yetiştiriciliğini ve tiftik üretimini artırabilmek için talebin artması ve vatandaşların bu işten para kazanabilmesi gereklidir. Hem iç hem de dış pazar imkânlarının genişletilmesi önemlidir. Ankara keçisinin üretimini artırmak için talep oluşturmayı sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Devletimiz zaten projelerle destek sunmakta ancak bu projelerin kapsamının daha da genişletilmesi gerekli. Örnek olarak, teke desteği yerine yem ve çoban desteği gibi alternatifler düşünülmelidir. Ankara keçisi yetiştiriciliği ve tiftik üretimi bizim kültürel mirasımızdır, hep birlikte sahip çıkmalıyız. Geçmişi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e kadar dayanır. Tarihsel perspektifte, savaş sonrasında tiftik üretimi ekonomimizi canlandırmış ve o dönemde en önemli gelir kaynaklarımızdan biri haline gelmiştir. Bu yüzden her şeyden evvel kültürel mirasımıza sahip çıkmalıyız.”
TİFTİK KALİTESİNİN ARTIRILMASI PLANLANIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı da Ankara keçisi üretimine yönelik desteklerini sürdürüyor. Bakanlık, ‘Ankara keçisi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında bu yıl sonuna kadar 2 milyon TL daha kullanacak. 200 baş damızlık teke, 30 adet şaftlı kırkım makinesi, 10 adet de seyyar ektoparaziter yıkama havuzu ile Ankara keçisi üretimi yapan çiftçilere destek sağlanacak.