Güncelleme Tarihi:
Hasan POLAT/ANKARA, (DHA)- KAHRAMANKAZAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, dönem başından itibaren hazırlamış oldukları projelerini TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliği’nde sergilemenin heyecanını yaşadı.
Kahramankazan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Spor Salonu’ndaki etkinliğe Kaymakam Engin Aksakal, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Bilim ve Sanayi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Şekerci, daire amirleri ile öğrenci ve velileri katıldı.
TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliği’ndeki 21 ayrı projede 42 öğrenci görev aldı. Bilim şenliğinde fosil, jeopark müzesi ile ekonomi ve sosyal hayat, şifalı bitkisel sabun, bitki büyümesinde toprağın etkisi, mutfaktaki antibiyotikler, Hacı Bektaş-ı Veli ahlaki görüşleri, Satı Kadın’ın hayatı gibi çeşitli alanla bilimsel çalışmalara imza atıldı.
Proje kapsamında Kahramankazan ile Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçelerine 8 ayrı gezi düzenleyen öğrenciler topladıkları verileri analiz ederek değerlendirmede bulundu. Öğrenceler ayrıca laboratuvar ortamlarında şifalı bitkilerin bakteriler üzerindeki etkisini deneyleme şansı buldu.
ÖĞRENCİLER ÇALIŞMALARI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Kahramankazan’da her yıl onlarca ton nohut ekimi yapılırken öğrencilerin yaptığı toprak analizlerinde ilçe topraklarının nohut ekimi için çok verimli olmadığı ortaya çıktı.
Öğrencilerin antibiyotik kullanımını azaltmak için yaptığı çalışma sonunda ise greyfurt, sarımsak ve limon üst sollunum yolundaki zararlı bakteriler üzerinde etkili olduğu ayrıca sirkenin de bağırsakta bulunan zararlı bakteriler üzerinde antibiyotik etkisi yarattığı da ortaya çıktı.
Bilim şenliğinin en sevimli projesi ise Mehter Marşı ile hareket eden robot araba oldu. Robot arabanın gösteri sonunda açtığı Türk bayrağı salondan büyük alkış aldı.
Proje Koordinatörü Seçil Sarıkaya yaptığı açıklamada, “Projenin her biri bir soruna çözüm oluşturmakta ve desteklendiği takdirde geliştirilmeye müsaitler. Her birinden ayrıca projeler çıkartılabilecek çalışmalar. Geziler sırasında toprak, taş ve bitkilerden çeşitli örnekler alarak laboratuvar ortamlarında analizlerini yaptık. Gördük ki Kahramankazan’ın farklı bölgelerine farklı ürünler ekildiğinde daha yüksek verim elde edilebilir. Muhtarlarımızla bu sonucu paylaşıp ona göre ekim yapmalarını önerebiliriz” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI