Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı öncesinde koyun, dana, düve ve ineklerin yanı sıra pazara çıkarılan kurbanlık develere, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden yoğun talep var. Çiftliğinde deve üretimi yapan Aytekin Kaya, bu yıl kurbanlık yaşına gelen develeri satışa çıkardıklarını söyledi. Bunların arasında kilosuna göre 10 bin liraya kadar kurbanlık deve bulunduğunu aktaran Kaya, şunları kaydetti:
TONU 10 BİN LİRA
“Kurbanlık olarak satışa çıkardığımız develer 600 kilo ile 1 ton arasında. Deve diğer kurbanlıklara benzemez. Kesildiğinde ağırlığının yarısı kadar et çıkar. 1 tonluk deve kesildiği zaman 500 kilo et alınır. 600 kiloluk deveyi 6 bin, 1 tonluk deveyi ise 10 bin liraya satıyoruz. Develerin et randımanı diğer kurbanlıklara göre daha fazla ve etinin farklı bir lezzeti bulunduğu için tercih ediliyor. Bazı vatandaşlar değişiklik, bazıları ise her zamankinden farklı et tatmak istedikleri için deveyi tercih ediyor.”
KAMYONLARLA GÖNDERİLECEK
Kurban Bayramı öncesinde şehir dışına da kurbanlık deve sattıklarına değinen Kaya, “Aydın’daki çiftliğimizde yetiştirdiğimiz kurbanlık develeri her yıl Türkiye’nin talep gelen her noktasına gönderebiliyoruz. Bu yıl kurbanlık develerimiz İstanbul ve Ankara’dan da alıcı buldu. Birkaç deveyi şimdiden sattık bile. Nasip olursa Türkiye’nin 2 büyük şehrine kamyonlarla göndereceğiz, oralarda kesecekler” diye konuştu.
DEVENİN KESİMİ FARKLI
Deve kesiminin diğer kurbanlıkların kesiminden farklı olduğunu da dile getiren Kaya, “Devenin özel bir kesim şekli var. Devenin 4 ayağı bağlanıp yere yatırılıyor. Daha sonra boğazından değil, ön ayaklarının bulunduğu yerden, boğazının altından kesiliyor” şeklinde konuştu.