Güncelleme Tarihi:
ANKARA,(DHA)-ANKARA'da Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından 'Okul Sosyal Hizmeti' çalıştayı düzenlendi.
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından Türk Diş Hekimleri Birliği toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'dan bürokrat ve uzmanların yanı sıra üniversitelerden akademisyen ile öğrenciler katıldı. Çalıştayda 'madde bağımlılığı, çocukların suça sürüklenmesi, çocuk ihmal ve istismarı' gibi konulara nasıl müdahale edilebileceği ele alındı. Çalıştay sonrası oluşturulan rapor kitap halinde ilgili bakanlıklarla paylaşılacak.
SHUDER Okul Sosyal Hizmeti Komisyon Başkanı Prof. Dr. Nurdan Duman, yaklaşık üç yıldır okul sosyal hizmetinin başlatılması için çalışmalar yapıldığını ve bu çalıştayın 3'üncü Okul Sosyal Hizmeti olduğunu söyledi. Duman, "Ülkemizin etrafındaki savaş ve yoğun göç nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir nüfus hareketliliği yaşanmakta, teknoloji ve sosyal medyanın kötüye kullanımı nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Bu nedenlerle son yıllarda neredeyse her gün bir başka biçimde ortaya çıkan, çocuk ve gençleri tehdit eden 'akran zorbalığı, okulda öğrenci çeteleşmeleri, çocukların ihmal ve istismarı, çocuk erken evlilikleri, çocuk anneler, madde kötüye kullanımı, okul devamsızlığı, çocuk yoksulluğu, sığınmacı göçmen çocukların uyum sorunları, teknoloji ve sosyal medyanın kötüye kullanımı gibi riskler nedeniyle çocuk ve gençlerin mağduriyet yaşaması' gibi birçok psiko-sosyal sorun daha fazla görünür hale gelmiştir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu risklerden korumak için okullarda yürütülecek psikososyal çalışmalar büyük önem taşımaktadır" dedi.
Bu doğrultuda çalıştayı düzenlediklerini söyleyen Duman, şöyle konuştu: "Çalıştayımızda dünyada ve Türkiye'de 'Okul Sosyal Hizmeti, Okullarda Psikososyal Hizmet ekibinin' nasıl bir arada çalışabileceği, okul sosyal hizmet uzmanı, psikolojik danışma ve rehberlik uzmanı, okul psikoloğunun ekip içindeki rol ve görevleri, okullarda yürütülen okul sosyal hizmeti pilot çalışmaları konuları ele alınmıştır. Okullarda karşılaşılan özel sorun durumlarından 'madde bağımlılığı, çocukların suça sürüklenmesi, çocuk ihmal ve istismarı' vaka tartışmaları yapılmış ve okullarda ekip çalışması anlayışıyla bu vakalara nasıl müdahale edilebileceği çalıştay katılımcılarının yoğun ilgisiyle ele alınmıştır. Çalıştayda sunulan bildiriler ve ele alınan konuların kitap olarak basılarak daha fazla kişiye ulaştırılması amaçlanmaktadır. Çalıştay sonuç raporu Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili tüm Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır"
FOTOĞRAFLI