Güncelleme Tarihi:
* FETÖ üyesi personel temizlendi, teşkilatta güven sağlandı.
* Hırsızlıkların yoğun olduğu yerler ve saatler belirlendi.
* Faal hırsızlık sabıkalıları ve gruplarının tespiti yapıldı.
* Takviye sivil ekipler mahalleleri ve sokakları anbean izledi.
* Karakollara takviye yapıldı, personelde süreklilik sağlandı.
* İkinci el eşya satan yerler sürekli polis gözetimi altındaydı.
BAKANLIK VE GENEL MÜDÜRLÜK DESTEĞİ
“Ankara’daki bu sonuç, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün güvenlik politikası olarak belirlenen; sorunların ayrım gözetmeden üzerine gidilmesi, tüm suçlarla topyekûn mücadele edilmesi anlayışı, kararlılığı ve güçlü iradesinin alana yansımasıdır. Bu doğrultuda hem İçişleri Bakanlığı hem de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından lojistik ve uygulama projeleri olarak sürekli destek ve koordinasyon sağlanmaktadır. Ankara Emniyet Müdürlüğü kadrosundan bu tarihe kadar kritik ve operasyonel şubelerde yuvalanmış 3 bin 99 personelin terör örgütü FETÖ üyeliği tespit edilerek adli ve idari işlem yapılmış, ilişikleri kesilmiştir.
Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, “Kentin genel asayiş tablosu nasıl? Asayiş faaliyetleri ile ilgili veriler ne durumda?” sorularına ise şu yanıtı verdi: “Ankara’da suçlardaki düşüş eğilimi son üç yılda olduğu gibi bu yıl da devam etmiştir. Son 5-6 yılın rakamlarına baktığımızda özellikle hırsızlıkları içeren mala karşı suçlarda çok yüksek oranda radikal düşüşler sağlanmıştır. Birkaç çarpıcı örnek verecek olursak: 2015 yılında 10 bin 819 olan evden hırsızlık 2020’de 894’e, 2016’da 6 bin 344 olan iş yeri ve kurumdan hırsızlıklar ise 2020’de 641’e gerilemiştir. Bu rakamlar nerelerden geldiğimizi göstermesi bakımından dikkat çekicidir. 2020 yılı ile 2019 yılını karşılaştırdığımızda ise suçlarda düşüş eğiliminin aynı şekilde devam etmekte olduğunu görüyoruz. Bu, kişilere karşı suçlarda yüzde 4, mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 19, tüm suçlara baktığımızda ise yüzde 8 olarak kendini gösterdi. Kişilere karşı işlenen suçlardan; kasten yaralama yüzde 4, taksirle yaralama yüzde 22, cinsel yaralama/cinsel taciz gibi suçlar ise yüzde 19 oranında düştü. Mal varlığına karşı suçlardan; evden hırsızlık yüzde 46, otodan hırsızlık yüzde 43, oto hırsızlığı yüzde 26, açıktan hırsızlık yüzde 26, kapkaç yüzde 41, yankesicilik yüzde 65 azaldı. İş yerinden hırsızlık yüzde 27, dolandırıcılık yüzde 17, yağma ve gasp ise yüzde 12 oranında azaldı. Olaylarda düşüş devam ederken bununla orantılı olarak tüm suçlarda aydınlatılma oranı yüzde 92 yükseldi. Bu olumlu sonuçlar da doğal olarak bizim motivasyonumuzu arttırıyor. İnşallah bu suç oranlarını ilerleyen süreçte daha da düşüreceğiz.”
BEKÇİLER VATANDAŞA GÜVEN VERİYOR
Ankara’da görev yapan 2 bin 32 mahalle bekçisi ile suça karşı daha güçlü mücadele verdiklerini kaydeden Yılmaz, “Bekçilerin sokaklarda devriye halinde görülmesi, düdük seslerini duyurması, vatandaşlarımıza güven veriyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan birçok olumlu dönüş alıyoruz” dedi.
UYUŞTURUCU KULLANIMININ VE ULAŞILABİLİRLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEKTE KARARLIYIZ
Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün uyuşturucuyla mücadelenin yanı sıra temel amaçlarından birinin de ‘uyuşturucu maddeye ulaşılabilirliğin engellenmesi ve bu zararlı maddelerle hiç tanışmamış kişilerin korunması’ olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: “Öncelikle Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’müz görevlilerinin ilimiz genelinde uyuşturucu ticareti ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili yaptığı çalışmalar ile riskli bölgeleri tespit ettik. Özellikle uyuşturucu maddenin yoğun olarak kullanıldığı ve ihbarların yoğun geldiği bölgelerde ‘alan denetimi projesi’ni geliştirdik. Bu proje kapsamındaki çalışmalar ile uyuşturucu kullanımının ve ulaşılabilirliğinin önüne geçmekte kararlıyız. Bununla birlikte uyuşturucu ile mücadelede toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’müzün uzman personellerince gerçekleştirilen seminerler, eğitimler ve toplantılar ile madde bağımlılığı, bağımlılık yapıcı maddeler, bağımlı kişinin özellikleri, narkotik maddelerin sokak adları, şüpheli mekânlar, uyuşturucu ile mücadelede uygulanan yasal müeyyideler, ihbar mekanizmaları ve çözüm merkezleri gibi konularda bilgiler vererek vatandaşlarımızın duyarlılığını arttırmaya çalışıyoruz. Uyuşturucu ile mücadelenin aslında başta hırsızlıklar olmak üzere tüm suçlarla mücadeleyi nasıl etkilediğini, suçların birbirini nasıl beslediğini, tüm suçlarla aynı zamanda-koordineli mücadele edilirse sonuç alınabileceğini göstermesi bakımından bir tespiti de paylaşmak gerekir. Ankara’da 2020 yılında uyuşturucu suçundan tutuklanan bin 565 şahsın yüzde 38’inin aynı zamanda hırsızlık suçundan, hırsızlık suçundan tutuklanan bin 325 şahsın ise yüzde 46’sının ise aynı zamanda uyuşturucu suçundan da kaydının olduğu görülmüştür.”
İŞTE GEÇEN YILIN NARKOTİK RAKAMLARI
* 6 bin 51 olaya müdahale edilirken, 11 bin 976 uyuşturucu satıcısı ve kullanıcısı konumundaki şüpheli şahıs yakalandı. Bu kişilerden bin 565’i çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklandı.
* Yapılan çalışmalarda 530 kilo esrar maddesi, 184 kilo eroin, 46 kilo skunk, 51 kilo bonzai, 11 kilo kokain, 31 kilo metamfetamin, 127 bin 55 adet ecstacy, 14 bin 926 adet captagon ve 105 bin 308 adet sentetik ecza maddesi ele geçirildi.